Mirović: Krvava drama u Sinagogi je zločin koji nikada i nigde ne sme da se ponovi

Izvor: Blic, 26.Apr.2017, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Krvava drama u Sinagogi je zločin koji nikada i nigde ne sme da se ponovi

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je danas na komemorativnom skupu u Sinagogi podsetio da je u tom zdanju počeo završni čin krvave drame u kojoj je stradalo skoro dve trećine od oko 4.300 Jevreja koji su u Novom Sadu živeli pre Drugog svetskog rata i poručio da takvi zločini ne smeju da se ponove.

On je prisustvovao skupu povodom obeležavanja 73 godine od dana kada su sa ovog mesta novosadski Jevreji deportovani u logore smrti.

- Krvava drama čije su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žrtve svi oni bili, bila je deo najužasnijeg zločinačkog projekta u istoriji čovečanstva u kojem je, samo zato što su bili Jevreji, stradalo preko šest miliona nevinih ljudi - podsetio je Mirović.

Mirović je novinarima rekao da je Holokaust-ogromno stradanje Jevreja ne samo od strane nacističke Nemačke, već i od strane tadašnje hortijevske Madjarske, trajno obeležio jedno vreme.

Kako je naveo, ovo obeležavanje treba i da upozori na to da ne samo da ćemo pamtiti i odgovarati na tu količinu zla koja nas je zadesilo i u Novom Sadu i širom Srbije, već da ćemo reagovati i na sve one aktuelne pojave revizije istorije, nove pojave fašizma, na pojave koje i svojom trunkom predstavljaju opasnost da se zlo uvek na nekom mestu može ponoviti.

Mirović je poručio da se zato danas ne klanjamo samo senima novosadskih Jevreja, već da se klanjamo i senima svih onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i druge vere i što su poštovali sebe i svoju tradiciju, navodi se u saopštenju Sekretarijata pokrajinske vlade.Uz podsećanje da je odavde oko 2.000 preostalih novosadskih Jevreja prethodno pod bajonetima isteranih iz svojih kuća i stanova krenulo put nemačkih koncentracionih logora, odakle se nisu više vratili, gradonačelnik Miloš Vučević ponovio je da suština obeležavanja jednog od najtragičnijih datuma nije samo davanje pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, već jasno upozorenje da ovakvi dogadjaji ne smeju nikada više da se ponove.

„Ta pojačana pažnja i budnost utemeljene su upravo u ovim žrtvama, koje su iz Novog Sada iz ove prelepe Sinagoge, poslate u logore smrti, poslati na put bez povratka i to samo nekoliko meseci pred oslobodjenje Novog Sada“, podsetio je Vučević.

On je kazao da je to bio strašan genocid da se uništi jedan narod, koji nije mogao biti zaustavljen do poslednjeg dana.

Kako je danas rečeno, najveći deo je, baš kao i 10.000 Jevreja iz drugih delova Bačke koji su takodje deportovani tog strašnog proleća 1944, završio u zloglasnom Aušvicu, a velika većina se, nažalost, nikada nije vratila.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel u svom obraćanju danas istakao je misao u vidu poruke:„Pamti, ne zaboravi, ne zaćuti, digni svoj glas“, rekavši da uvek može postojati jedan, čak i tihi glas koji može upozoriti da zlo bude zaustavljeno.

Zamenica ambasadora Izraela Dženi Sedov je istakla da reči predsednika Pokrajinske vlade i gradonačelnika Novog Sada da se ovakvi dogadjaji ne smeju zaboraviti i da se ne smeju ponoviti, predstavljaju veoma važnu poruku, koju je imala čast da danas čuje u novosadskoj Sinagogi.

Nakon završetka programa, Mirović, Vučević, predstavnici ambasada Izraela i Mađarske, kao i Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Novi Sad položili su vence ispred Sinagoge.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na stradanje novosadskih Jevreja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je danas na komemorativnom skupu u novosadskoj Sinagogi podsetio da je u tom zdanju počeo završni čin krvave drame u kojoj je stradalo skoro dve trećine od oko 4.300 Jevreja koji su u Novom Sadu živeli pre Drugog svetskog rata i poručio da takvi zločini...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.