Lešnici dobar izvor prihoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lešnici dobar izvor prihoda

Iako Srbija ima dobre uslove za gajenje lešnika, i dalje uvozimo oko 90 odsto. Ulaganje u leskar višestruko se vraća, ali glavni razlog što nema više uzgajivača je verovatno i taj što je potrebno čekati do deset godina kako bi bio u punom rodu.

Sa uzgajanjem lešnika Cvetin Tadić je počeo pre osam godina kada je otišao u penziju. Na hektaru zemlje u blizini kuće zasadio je 500 sadnica. Za lešnike se odlučio zato sto ulaganje nije bilo veliko. A zarada od jednog hektara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << leskara je, kaže, kao od sedam hektara sa ratarskim kulturama.

Održavanje Leskara ne zahteva previše posla, jer ne mora da se okopava ni ore, potrebno je četiri do pet prskanja u toku godine , đubrenje u proleće i navodnjavanje. Lešnik prve plodove počinje da daje posle dve godine, a posle pet godina donosi zaradu . Cvetin je zadovoljan ovogodišnjim prinosom ,kaže da je u proseku rodilo dva kilograma po drvetu i ove godine će imati 1.000 kilograma očišćenog lešnika. Kada se uzme da je minimalna cena 600 dinara po kilogramu računica je jasna.

U ovom poslu Cvetinu pomaže porodica posebno kada dođe red na skupljanje i čišćenje lešnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lješnjaci dobar izvor prihoda

Izvor: Capital.ba, 21.Sep.2014

NOVI SAD, Iako Srbija ima dobre uslove za gajenje lješnika, i dalje uvozi oko 90 odsto. Ulaganje u ljeskar višestruko se vraća, ali glavni razlog što nema više uzgajivača je vjerovatno i taj što je potrebno čekati do deset godina kako bi bio u punom rodu. Sa uzgajanjem lješnika Cvetin Tadić...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.