Dan borbe protiv HIV - tribina o ulozi javnih ličnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv HIV - tribina o ulozi javnih ličnosti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS u ponedeljak, 1. decembra u Domu omladine biće održana tribina "Uloga javnih ličnosti u društveno odgovornim kampanjama".

Na tribini će govoriti voditelj Zoran Kesić, pevačica Kristina Kovač, pevačica Ida Prester, marketing ekspert Istok Pavlović, SevdahBABY i PR ekspert Lola Joksimović.

Da li javne ličnosti mogu pomoći u menjanju društva, da li su dobri glasnogovornici i kakvi su rezultati dosadašnjih društveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovornih kampanja u kojima su učestvovali poznati, biće tema tribine.

Nakon tribine biće prikazan dokumentarni film "Borba za nadu, saosećanje i lek" o aktivizmu Elizabet Tejlor kad je u pitanju HIV, u režiji oskarovca Roba Epštajna.

Kada se početkom osamdesetih godina prošlog veka pojavila sida, jedna naučnica i filmska zvezda nisu bile u obavezi da reaguju - ali jesu. Doktorka Matilda Krim i Elizabet Tejlor su zajedničkim snagama osnovale Amfar, Američku fondaciju za istraživanje side.

Borba protiv HIV se otada veoma promenila. Film otkriva kako su se dve moćne i veoma različite žene udružile i šta su postigle zajedničkim naporima.

Tejlorova je vatreno i pametno upotrebila svoju slavu kao oružje protiv ravnodušnosti vlade, dok je Krimova svojom posvećenošću nauci obezbedila podršku za oblasti istraživanja sa najviše potencijala.

Danas, jedini čovek koji se izlečio od side može da se zahvali istraživanju koje je započela Matilda Krim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.