Šta donose izmene zakona o odbrani i Vojsci

Izvor: RTS, 26.Jan.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donose izmene zakona o odbrani i Vojsci

Izmene i dopune Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije na dnevnom su redu Skupštine Srbije. Ukoliko budu usvojene izmene, srpske vazduhoplovne snage će se ponovo zvati Ratno vazduhoplovstvo, a oficirima Rečne flotile biće vraćeni mornarički činovi.
Srpsko vojno vazduhoplovstvo ima tradiciju dužu od jednog veka. Srbija je među prvih 15 zemalja u svetu uvela vazduhoplove u naoružanje. Između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva rata korišćen je naziv vojno vazduhoplovstvo. Od 1946. do raspada Jugoslavije, koristio se naziv ratno vazduhoplovstvo koji se ukida 2004. godine, a sada se ponovo vraća.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da reči „vojno" i "ratno" ne bi trebalo nikome da zvuče kao politički nekorektni ili da nisu u skladu sa trenutkom u kome živimo.
"Treba posegnuti za nekim rešenjima koja su bliska ljudima koji su se time bavili", ukazuje Radić.
Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pak smatra da je važnije da imamo eskadrilu koja će da brani nebo nego da raspravljamo o nazivu. Eskadrila je, podseća, obećavana još krajem 2013. godine.
Iako nemamo ratnu mornaricu kao poseban vid vojske, pripadnicima rečne flotile vraćaju se mornarički činovi. Predlaže se i vraćanje vojnog pravobranilaštva.
"Mnogo puta se do sada pokazalo da ne možete da očekujete da neko u postojećem sistemu na taj način štiti interese vojske kao oni koji se nalaze unutar samog sistema", ističe Aleksandar Radić.
Dužnost starešine moći će da obavlja i neko ko nema čin, ako ima odgovarajuće obrazovanje.
"Ono što je najbitnije za naše vojnike jeste mogućnost da nakon devet godina provedenih u statusu profesionalnog vojnog lica mogu biti primljeni kao civilna lica bez javnog konkursa da ostanu u stalnom radnom odnosu u vojsci", objašnjava major Jovan Krivokapić iz Ministarstva odbrane.
Pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane biće omogućeno da sarađuju sa civilnim sektorom. Tokom javne rasprave prošle godine neki predlozi za izmenu zakona nisu prihvaćeni.
"I dalje predstavnici sindikata nemaju prava da pričaju o opremljenosti vojske – uniformama, obući, hrani – što jesu sindikalni zahtevi, kao ni o rukovođenju, odnosno upravljanju ljudskim resursima, postavljanjima", napominje Marko Milošević.
Članstvo u političkim strankama biće zabranjeno i profesionalnim pripadnicima i civilnim licima na službi u Vojsci Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.