Srpski specijalci na vežbi Slovensko bratstvo 2015

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski specijalci na vežbi "Slovensko bratstvo 2015"

Vojske Rusije, Srbije i Belorusije do 5. septembra u okolini Novorosijska na jugu Rusije izvode vojnu vežbu "Slovensko bratstvo 2015". Na vežbi učestvuje 700 ljudi, najviše padobranaca iz Rusije, a Srbija i Belorusija su poslale specijalne jedinice.
Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije se već nekoliko dana u Rusiji pripremaju za vežbu sa kolegama iz Rusije i Belorusije, saznaje RTS. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Učestvuju ojačani vazdušno-desantni bataljon iz Rusije, dve čete specijalnih jedinica Belorusije i jedna četa specijalaca iz Srbije. Ministarstvo odbrane Srbije je krajem avgusta potvrdilo da u Rusiju ide 60 pripadnika Vojske Srbije.
Pripadnici VS koristiće rusko naoružanje i opremu, a još prošle godine grupa srpskih specijalaca imala je obuku u desantiranju sa ruskim padobranima D-10 u vazdušno-desantnoj akademiji u Rjazanju.
Domaćin vežbe je 7. gardijska vazdušno-desantna divizija ruske vojske, specijalizovana za planinsko ratovanje, a komandant divizije pukovnik Roman Breus biće neposredni rukovodilac vežbe.
Komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije general Vladimir Šamanov rekao je ruskim medijima da je svrha vežbe da se zajednički timovi specijalnih snaga uvežbaju u otkrivanju i uništenju ilegalnih oružanih formacija.
Prema zamišljenom scenariju "antivladini elementi" i regularne vojne snage neprijatelja, počinju da provociraju vladine snage i da izvode terorističke napade u fiktivnoj državi.
Na osnovu te situacije zajednička komanda odlučuje da izvede antiterorističku operaciju, uništi ilegalne formacije i uspostavi red i vladavinu zakona. U početnoj fazi vežbe koristiće se i nesmrtonosno oružje za suzbijanje demonstracija.
Zatim sledi desantiranje ljudstva i naoružanja iz aviona i helikoptera, zaposedanje aerodroma i uništenje ilegalnih vojnih formacija.
Posle uništenja pobunjeničke baze na aerodromu, slede izviđačke i vazdušno-desantne operacije na pošumljenom planinskom zemljištu, savlađivanje vodene prepreke (reke ili jezera) i uništenje centra za obuku pobunjenika.

Iako su prema vojnoj klasifikaciji padobranci Vojske Srbije specijalci, a ruski vazdušno-desantna pešadija – što su dve različite vojne specijalnosti – njihovo uvežbavanje je veoma korisno.
Srpski vojni padobranci, odnosno specijalci, obučeni su da se u malim grupama (najčešće 10 do 20 ljudi) ubacuju duboko iza linije fronta i izviđaju neprijateljske položaje, izvode diverzije i navode artiljeriju i avijaciju na ciljeve.
Kada srpski padobranci završe posao, na scenu stupa ruska vazdušno-desantna pešadija koja uz podršku helikoptera i oklopnih vozila uništava pobunjeničke snage.
Na vežbi će učestvovati 700 ljudi, 20 aviona i helikoptera i 100 komada ratne tehnike vojski Rusije i Belorusije.
Raste poverenje između srpske i ruske vojske
Vežba "Slovensko bratstvo" izvodi se na poligonu "Rajevski" nedaleko od Novorosijska i nastavak je saradnje srpske i ruske vojske u oblasti obuke vazdušno-desantnih snaga.
Nastavak saradnje pokazuje i da se stepen poverenja vojski Srbije i Rusije povećao u odnosu na prethodnu godinu kada je izvedena zajednička vežba "Srem 2014".

Prošle godine, vojna vežba je imala sličnu tematiku – borba protiv terorističkih snaga, s tim da su srpski i ruski vojnici igrali ulogu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u fiktivnoj državi.
Rusi su prošle godine u Srbiju poslali šest velikih transportnih aviona IL-76 MD, oklopne transportere, ali i 106. vazdušno desantnu diviziju, koju dobrim delom čine vojnici na odsluženju vojnog roka i koja nema veliko ratno iskustvo.
Sa druge strane, ove godine Rusi su u saradnju uključili 7. vazdušno-desantnu diviziju, koja još nosi prefikse "kozačka" i "planinska" i zona odgovornosti joj je Severni Kavkaz. Bila je najaktivnija u borbama u Čečeniji od 1995. do 2004. godine, u ratu sa Gruzijom 2008. godine, a 18 pripadnika ove formacije nosi najviši vojni orden "Heroj Rusije".
U okviru vežbe, izvodi se kombinovani marš vozilima i pešaka od oko 250 kilometara, sa mogućnošću borbe u pokretu, što je u Srbiji teško izvodljivo bez opsežnih i skupih priprema.
Takođe, specijalci Vojske Srbije imaju redovne zajedničke obuke sa kolegama iz većine zemalja Jugoistočne Evrope, a išli su i na obuku u Francusku i SAD.
Oni imaju privilegiju da razmenjuju iskustva i sa zemljama članicama NATO i sa kolegama iz Rusije i Belorusije, što je trenutno redak slučaj u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u svetu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovensko bratstvo na jugu Rusije

Izvor: Akter, 02.Sep.2015

Na jugu Rusije, u okolini Novorosijska, danas počinje zajednička vojna vežba Rusije, Belorusije i Srbije, "Slovensko bratstvo", koja će trajati do 5. septembra..U vežbi učestvuju ruski bataljon Sedme gardijske padobranske jurišne divizije, srpska padobranska četa i dve beloruske čete specijalaca....

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.