Migranti na jugu Srbije, najmlađi se raduju svakoj sitnici

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti na jugu Srbije, najmlađi se raduju svakoj sitnici

Od 22. jula, kada su duž granice sa Bugarskom i Makedonijom raspoređene zajedničke snage Vojske i policije, sprečen je ulazak 18.000 migranata. Nešto više od 1.000 je ilegalno prešlo granicu, ali je posle registracije smešteno u Centre za azil ili privremene prihvatne centre koji se, osim u Preševu, nalaze i u Bosilegradu, Dimitrovgradu, Pirotu i Divljani kod Bele Palanke.
Na lokalnom igralištu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Bosilegradu ekipa RTS-a zatekla je migrante iz obližnjeg kolektivnog centra koji sa meštanima igraju fudbal. Sneg na koji nisu navikli im, kažu, ne smeta, jer im uz rekreaciju brže prolazi vreme.

"Ovde mi je vrlo prijatno jer su i ljudi u ovom mestu takvi. Putujem za Austriju. Hrišćanin sam, moji su godinama tamo, i moje srce je u toj zemlji", objašnjava Jubal iz Pakistana.
Svakom poklonu, bilo da je lopta ili kesa slatkiša, najviše se obraduju najmlađi. A njih je u rekonstruisanoj zgradi starog Doma zdravlja u Bosilegradu 19, sa roditeljima ukupno 57. I u prihvatnom centru u Dimitrovgradu je mnogo dece i mladih.
"Ovo je odličan kamp u kome sve imamo. U Srbiju sam ušao iz Bugarske. Domogao sam se Beograda ali sam posle tri dana sa grupom vraćen u Dimitrovgrad", navodi Koal iz Avganistana.
Doktorka Aleksandra je bila deo tima koji je o migrantima na terenu brinuo 24 sata, sedam dana u nedelji. Sada radi u prihvatnom centru.
"Čini mi se da je svakom čoveku teško kada se sretne sa tim ljudima i njihovom problemima, posebno u ovom kampu gde su samo porodice. Ima mnogo dece i to je nateži trenutak", objašnjava Aleksandra Drobnjak, lekarka u Prihvatno-tranzitnom centru u Dimitrovgradu.
Autorka knjige o deci migrantima, Nišlijka Marija Ranđelović ističe da je pre dve godine kroz Srbiju prošlo 3.000 dece, od kojih je gotovo polovina bila bez pratnje roditelja.
"Posebno su u riziku devojčice, deca migranti ženskog pola u adolescentskom periodu jer su izloženije trgovini ljudima, seksualnom zanemarivanju, zlostavljanju i iskorišćavanju ali i dečaci zbog vojnog regrutovanja", navodi Marija Ranđelović.
Na putu ka Zapadnoj Evropi i dalje je najviše porodica koje dolaze iz Avganistana.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.