Žrtve da budu briga društva i institucija Srbije i Hrvatske

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2015, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve da budu briga društva i institucija Srbije i Hrvatske

Fond za humanitarno pravo ocenio je da Hrvatska i Srbija imaju obavezu da svojim konkretnim delima pokažu da briga o žrtvama i procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene u vojno-policijskoj akciji Oluja predstavlja stub budućeg pomirenja.

U saopštenju povodom 4. avgusta i 20 godina od akcije tokom koje su hrvatske vojne snage počinile "ozbiljne i rasprostranjene zločine protiv Srba koji su živeli na području takozvane Republike Srpske Krajine", Fond podseća da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je, prema nalazima Međunarodnog suda pravde (MSP), izveštaja UN tela i lokalnih nevladinih organizacija, operacija Oluja je dovela do raseljavanja preko 200.000 Srba.

"Tokom ove akcije pripadnici hrvatskih snaga ubili su oko 80 civila koji su bežali u koloni traktora i automobila. U Sisku, kolona je bila kamenovana prilikom prolaska kroz grad. Tokom i neposredno nakon akcije, zabeleženi su brojni slučajevi uništavanja i pljačke imovine Srba. Srbi koji su ostali u svojim selima, većinom stariji ljudi, bili su izloženi brutalnom postupanju od strane hrvatskih vojnika i policajaca", navodi Fond.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. godine njih oko 400 je ubijeno u svojim kućama. Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, za preko 400 osoba se još uvek traga.

"Tokom avgusta 1995. godine, pripadnici MUP-a Srbije kršeći Konvenciju o statusu izbeglica uhapsili su nekoliko hiljada muškaraca - izbeglica iz Hrvatske u koletkivnim centrima i domovima gde su bili smešteni. Autobusima su ih sproveli u kamp Srpske dobrovoljačke garde (SDG) u Erdutu. Pripadnici SDG su ih tamo zlostavljali i ponižavali optužujući ih da su izdajnici, a zatim pod prisilom upućivali na front u Hrvatsku i BiH. Nekoliko desetina muškaraca je izgubilo život nakon upućivanja na brobene linije", piše u saopštenju.

Sudovi u Srbiji su, podseća Fond, do sada doneli više od sto presuda kojima je utvrđena odgovornost Republike Srbije za nečovečno postupanje prema izbeglicama iz Krajine.

Kako je navedeno, u ovom trenutku još ne postoji precizan popis žrtava srpske nacionalnosti tokom i nakon akcije Oluja.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava je u svom izveštaju iz 2001. godine na području obuhvaćenom vojnom akcijom evidentirao 677 civilnih žrtava i oko 20.000 uništenih objekata

Prema podacima organizacije Veritas, dodaju, u periodu od 4. avgusta 1995. godine do kraja 1998. godine, u Hrvatskoj su ubijene 1.852 osobe srpske nacionalnosti, od kojih su 1.200 bili civili, dok se 922 osobe još uvek vode kao nestale.

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Documenta iz Zagreba prikupljaju podatke o ubijenim i nestalim žrtvama tokom sukoba u Hrvatskoj.

Prema popisu iz 1991. godine, građani Hrvatske srpske nacionalnosti činili su 13 odsto ukupnog stanovništva Hrvatske, dok je prema popisu iz 2001. godine taj procenat iznosio 4,5 odsto, piše u saopštenju.

"U regionu bivše Jugoslavije se skoro 50.000 osoba još uvek vode kao izbeglice iz Hrvatske, od kojih većina danas živi u Srbiji, a znatan broj njih u kolektivnim izbegličkim centrima. Preživeli zločina, porodice žrtava i nestalih osoba, bilo da danas žive u Hrvatskoj ili Srbiji, nemaju nikakvu podršku institucija, jer im ni do danas nije priznat status civilnih žrtava rata", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.