Živković: Vučićeva odgovornost da kaže ko je kriv za pad

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: Vučićeva odgovornost da kaže ko je kriv za pad

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je odgovornost premijera Srbije Aleksandra Vučića da kaže ko je kriv za pad helikoptera kod Beograda u kome je 13. marta poginulo sedam osoba.

"Ono na šta država uvek mora da da odgovor je pitanje građana je ko je kriv. Kad Aleksandar Vučić kaže da on preuzima odgovornost, to znači da on treba da ode u zatvor ako se desilo nešto protiv zakona, a ne da on preuzimanjem odgovornosti preuzima ulogu reciklaže za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odgovornost", rekao je Živković na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je premijeru postavio deset pitanja i istakao da su ta pitanja od "velike važnosti za saznanje istine".

"Da li Vam je jasno da ste posedovanjem i objavljivanjem transkripta radio veze zloupotebili svoj položaj tako što ste neovlašćeno posedovali i koristili najvažniji deo istražnog materijala sa namerom da utičete na objektivnost istrage", upitao je Živković.

On je premijera pitao i na osnovu kog znanja i kojih činjenica je 21. marta izjavio da je Surčin najbolje mesto za sletanje, ako je poznato da je Surčin civilni međunarodni aerodrom i da nije namenjen za vojno vazduhoplovstvo, osim ako se prethodno ne ispune zakonom propisani uslovi, a koji u ovom slučaju očigledno nisu bili ispunjeni.

"Zašto za transport pacijenta nije upotrebljen helikopter MUP-a Srbije kao što je propisima i predviđeno?", pitao je predsednik Nove stranke.

On je istakao da izveštaj o nesreći mora da dobije ne samo Nova stranka nego i čitava javnost.

Među pitanjima upućenim Vučiću je i po čijem zahtevu je ministar odbrane Bratislav Gašić doneo odluku o upotrebi helikoptera i kojim propisom je regulisana njegova upotreba, kao i da li je aktivirana Služba traganja i spasavanja kada je bilo izvesno da je helikopter u statusu opasnosti i ako jeste, koja služba - civilna ili vojna.

Više javno tužilaštvo u Beogradu primilo je juče izveštaj vojne komisije o padu helikoptera i o njemu će obavestiti javnost najkasnije do 3. aprila.

Helikopter je u Beograd prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara, a u javnosti se spekulisalo o tome da li je narušen lanac komandovanja u operaciji, kao i o tome zbog čega je helikopter sletao u Beograd uprkos lošim vremenskim uslovima

Posle pada vojnog helikoptera formirane su dve komisije. Komisija za ispitivanje pada helikoptera Mi-17, koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je 18. marta da je završila rad i da je izveštaj podnet zameniku Višeg javnog tužioca u Beogradu. Sadržaj izveštaja nije poznat javnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.