Zemlja guta

Izvor: Kurir, 06.Mar.2010, 02:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja guta

Stanari Ramadanske ulice u naselju Višnjica skoro nedelju dana žive u strahu da će im zbog klizišta kuće svakog časa potonuti u zemlju.



Stanari Ramadanske ulice u naselju Višnjica skoro nedelju dana žive u strahu da će im zbog klizišta kuće svakog časa potonuti u zemlju.

U ovom naselju u nedelju se pokrenulo klizište, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je prouzrokovalo pucanje potpornog zida, zbog čega su četiri kuće ozbiljno ugrožene.

Stanarima ovih kuća opštinska inspekcija preporučila je da se isele, međutim, oni ne žele da napuste svoje domove, već traže hitnu reakciju nadležnih.

Najkritičnije je u kući porodice Đorđević, koja se nalazi na samom brdu Ramadan. Danima nemaju mira jer zemlja svakoga časa preti da se odroni.

- Već noćima ne možemo oka da sklopimo. Klizište je već odnelo pola dvorišta, betonski zid je popucao na više mesta i može se srušiti svakoga časa. Zbog klizišta se savio kao da je od gume. Opština ne preduzima ništa povodom toga, pa proteklih pet dana provodimo u osluškivanju pucanja betona i posmatranju kako zemlja sve više tone. Dolazila je i ekipa „Geosonde“, koja nam je rekla da je problem rešiv, ali da će nas to koštati oko 200.000 evra, a mi taj novac nemamo. Kuća zasad nije oštećena, ali ukoliko uskoro niko ništa ne preduzme, sigurno će pasti, pogotovo ako se nastave padavine - pričaju braća Dejan i Dragan Đorđević.

- U zid smo uložili ogroman novac, sami smo ga sagradili. Ženu, koja je u osmom mesecu trudnoće, i sina sklonio sam na sigurno mesto, ali to ne može da potraje doveka. Brat i ja ostali smo ovde i živimo u nadi da će nam kuća posle svega ostati čitava i da niko neće stradati - kaže Dejan Đorđević.

Postoji mogućnost da se potporni zid oko ove kuće sruši na dom porodice Stanković, koja se nalazi odmah ispod brda, u Dunavskoj ulici, zbog čega su njeni članovi iz straha pre nekoliko dana napustili svoj dom. U blizini je i kuća familije Veselinović. Oni se nisu iselili:

- Nemamo kuda. Moja supruga i ja spavamo u sobi koja će sigurno biti meta odrona, ukoliko do njega dođe. Spavam ko na iglama: jedno oko mi je uvek otvoreno - kaže Blagoje Veselinović.

[ antrfile ]

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Klizište odnelo pola dvorišta!

Izvor: Press, 05.Mar.2010, 06:52

U naselju Stara Višnjica stanarima četiri kuće preporučeno da se isele. Zemlja se obrušila u Ramadanskoj 21, iskrivila betonsku ogradu i banderu, u Zemunu kritično u naseljima Gardoš, Đurkovac i Kalvarija .Dvadesetak stanara iz četiri doma u naselju...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.