Završen prvi novi  tramvaj za beogradske ulice

Izvor: Blic, 14.Apr.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen prvi novi tramvaj za beogradske ulice

Prvi, novi tramvaj španske fabrike “KAF” je završen, i već početkom maja stiže u prestonicu.

Svaki od 30 tramvaja, koliko će ih ukupno stići do kraja sledeće godine, biće spolja crveno-plave boje i potpuno će se razlikovati od onih koji trenutno voze po gradu. Vozila će biti niskopodna i klimatizovana, noseće konstrukcije su od nerđajućeg aluminijuma, a unutrašnjost od specijalnog ekološkog, nezapaljivog materijala.

Novi tramvaji imaće video-nadzor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od šest kamera. Vozač će imati takozvanu "tač skrin” kontrolnu tablu, koja će ga u svakom trenutku informisati o stanju vozila, na primer u kakvom su stanju kočnice ili koliko ima peska. Umesto u retrovizore, vozač će gledati u dva monitora koji prenose sliku sa dve spoljne kamere.

Svi tramvaji su prilagođeni i osobama sa invaliditetom tako da će vozač pritiskom na dugme moći da spusti platformu, kako bi osobe sa posebnim potrebama mogle da uđe u vozilo.

- Za sve nas bilo je ključno prilagoditi vozilo specifičnim zahtevima beogradskih ulica koje imaju komplikovanije trase. Adaptirali smo sedišta i prilagodili ih, a specifičnosti ovog tramvaja u odnosu na one koji inače pravimo je u tome što ovde ima jedna vozačka kabina - kaže Horhe Pikueras, tehnički projekt menadžer "KAF” na projektu beogradskih tramvaja.

Zajedničkom akcijom Grada Beograda i „Blica" posetioci sajtova www.beograd.rs i www.blic.rs birali su boju enterijera novih tramvaja. Podjednak broj glasova dobile su tri varijante, tamno siva, crvena i plava boja, tako da će unutrašnjost po deset tramvaja biti izrađeno u svakoj od ovih boja.

Španski tramvaji dugi su 32 metra, široki 2,3 i visoki 3,6 metara. Kapacitet im je 242 putnika, a brzina 60 kilometara na sat.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi španski tramvaj u Beogradu početkom maja

Izvor: NaDlanu.com, 14.Apr.2011

BEOGRAD, 14. aprila 2011. (Beta) - Početkom maja u Beograd će stići prvi od 30 novih tramvaja proizvedenih u Španiji za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) "Beograd".Kupovina ukupno košta 81,3 miliona evra, saopštila je u četvrtak Gradska uprava Beograda. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Španski tramvaji "klize" kroz Beograd od maja

Izvor: Mondo, 14.Apr.2011

Početkom maja u Beograd će stići prvi od 30 novih tramvaja proizvedenih u Španiji za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) "Beograd".

Nastavak na Mondo...

Prvi španski tramvaj stiže u maju

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 00:47

Kompanija KAF će, kako je predviđeno, do kraja godine isporučiti devet od ukupno 30 vozila koliko je naša prestonica kupila. – Buka koju pravi kretanje sadašnjih vozila je 120 decibela, dok će španski proizvoditi jedva 60 decibela ..Prvi moderni, bešumni, niskopodni, klimatizovani tramvaj španske...

Nastavak na Politika...

"ŠPANAC" STIŽE U MAJU

Izvor: Kurir, 15.Apr.2011

BEOGRAD - Neverne Tome moraće da se strpe još malo.. Prvi od novih španskih tramvaja, koji je u suštini već završen - stiže početkom maja u Beograd! Njega očekuje više od 30 kilometara rekonstruisanih šina...Ovih dana je u španskom gradu Saragosa, gde se nalazi fabrika tramvaja Kaf, boravila...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.