Izvor: Blic, 22.Okt.2016, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen peti samit "„Makedonija 2025“"

Peti samit „Makedonija 2025“, na kojem je više od 300 učesnika iz 25 zemalja sveta razmatrala pitanja bitna za razvoj Makedonije i regiona, završen je večeras u Skoplju uz zaključak da je regionalna saradnja ključna za napredak zemalja zapadnog Balkana.

Samit je okupio predstavnike međunarodnih organizacija, ali i veliki broj privrednika iz sveta, kao i posebno makedonske dijaspore.

Član predsedništva Samita ŽŽivko Mukaetov, inace izvrššni direktor Alkaloida, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na početku Samita ukazao je da organizacija "„Makedonija 2025"“, koja stoji iza ovog skupa koji se održava petu godinu zaredom, ima za cilj i da bude most između Makedonije, regiona i dijaspore.

Kako je rekao, aktivnosti na promociji investicija u Makedoniju pomogle su da se činjenica da je Makedonija malo tržžište preokrene iz problema u prednost.

Ovogodiššnji glavni govornik Samita bio je Gurudut Banavar, zamenik predsednika prestižžnog istražživačkog centra IBM-a TiDžžej Vatson.

Pročitajte još:

Banavar je na kraju Samita učesnicima skupa predstavio kako tehnologija možže da pomogne u reššavanju nekih od najozbiljnijih problema u svetu kao ššto su snabdevanje hranom, zdravstvo i žživotna sredina.

Među učesnicima su bili i Zdravko Počivalšek, ministar ekonomskog razvoja Slovenije, Nika Gilauri, bivšši premijer Gruzije, Karina Barnholt Kleper iz Nordijskog ministarskog saveta, Rikardo Monti, bivšši predsednik Italijanske trgovske agencije, Livio Straka iz Evropske Centralne Banke, Mihael Mizrahi sa koledžža Azrieli u Jerusalemu, Marko Butković iz Evropske kosmičke agencije, ŠŠuići Fukuda, profesor univerziteta Stenford, Francesko Odone, konsultant projekta Evropskih pametnih gradova...

Biljana Marković-Stamenova, izvršna dirketorka Samita, istakla je da ova konferencija postaje regionalna vodeća platforma za razmenu znanja i ideja.

Marković-Stamenova je posebno zahvalila Tanjugu, medijskom partneru Samita za region, koji je, kako je rekla, doprineo da se poruke skupa čuju i izvan Makedonije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.