Za mesec dana 140 požara

Izvor: RTS, 01.Apr.2011, 02:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za mesec dana 140 požara

Pirotski vatrogasci koji su u martu ugasili 140 požara na otvorenom, morali su ponekad da pešače i po 20 kilometara, noseći naprtnjače s vodom na leđima.

Ovog meseca u Pirotu je bilo dva puta više požara nego u martu 2010. godine. Vatrom je bilo zahvaćeno nekoliko stotina hektara, a većina požara posledica je nepažnje građana.

Pirotska vatrogasna jedinica ugasila je 140 požara na otvorenom, procena štete još nije završena, a podnete su četiri prekršajne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijave.

U požarima je gorelo uglavnom nisko rastinje, ali i četinarske šume, voćnjaci i vinogradi. Izgorelo je i nekoliko štala.

 

Vatrogascima je posao posebno otežavao nepristupačan teren, pa je gašenje bilo moguće samo naprtnjačama i metlanicama.

"Desilo nam se da smo u jednom trenutku imali požare na desetak lokacija, međusobno udaljenih i po 40 kilometara. Samo zahvaljujući izuzetnom požrtvovanju vatrogasaca, njihovom iskustvu, potpunoj mobilnosti i spremnosti, uspeli smo uspešno da ugasimo sve požare i sprečimo veće materijalne štete", objašnjava  Miroljub Ignjatović, komandir Jedinice za vanredne situacije.

Tokom sunčanih martovskih dana, pirotski vatrogasci bili su danonoćno na terenu. Jedan od većih požara, dogodio se kod sela Vojnegovac. Gorelo je oko 200 hektara rastinja, a na izuzetno nepristupačnom terenu vatrogascima je bilo potrebno desetak sati da ugase vatru.

"Gasili smo ceo dan, bez odmora, a pešačili smo i po 20 kilometara, noseći naprtnjače s vodom. Bilo je izuzetno naporno, jer su pristupni putevi veoma loši i tehnika nam nije bila od pomoći", kaže vatrogasac Miša Vidanović.

Ne moraju samo vatrogasci da plaćaju za tuđu nepažnju

Većina požara izazvana je nepažnjom građana, koji pale strnjiku na poljima i njivama. Vinovnici su uglavnom nepoznati, ali protiv četiri lica podnete su prekršajne prijave.

"Postupak je sada kod sudije za prekršaje, oni su nadležni za izricanje novčanih kazni, a za paljenje vatre na otvorenom prostoru, za fizička lica, zaprećena je novčana kazna od 10 do 50 hiljada dinara", ističe Jovan Kostić, šef odseka za preventivnu zaštitu.

Iako kazne nisu velike, novi zakon je propisao i da će izazivači požara, ukoliko budu uhvaćeni, morati da snose i troškove izlaska vatrogasne ekipe na teren. Zbog toga, ali i zbog nesagledivih posledica koje požari mogu da izazovu, iz vatrogasne jedinice pozivaju građane da ne pale vatre na otvorenom.

Nesavesni građani izazvali su i velike požare tokom 2007. godine, kada je na Staroj planini izgorelo više od 3.000 hektara rastinja i šuma. Direktna šteta tada je procenjena na nekoliko milijardi dinara, a posledice požara i danas se otklanjaju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NE IGNORISATI UPOZORENJA O OPASNOSTI OD POŽARA

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011

UŽICE - U užičkom regionu je tokom marta, prema podacima Policijske stanice, registrovano 55 požara na otvorenom prostoru - livade, nisko rastinje i šume, u kojima je pored materijalne štete jedna osoba izgubila život gušenjem u dimu, dok je druga povređena...Inspektori za preventivnu zaštitu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.