Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za autorsku muziku potrebna samoinicijativa"

"Seine", pobjednički bend devetog "Demofesta", ogleda se u kantautorskom izrazu Ivana Ščepeca, tekstopisca, gitariste i pjevača ovog sastava, čija tri člana dolaze iz tri različita grada i tvore svojevrsnu muzičku koprodukciju Hrvatske i Srbije. Ščepecu je ovo već drugi nastup na "Demofestu".

Prije nekoliko godina u Banjaluci predstavio se kao vođa noice-pop grupe "Vlasta Popić", iz koje je eksperimentisanjem i nastala akustična "psycho-dream-punk" atrakcija "Seine". >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << O svom bendu, shvatanju muzike i osvojenoj prvoj nagradi na "Demofestu", nakon uručenja iste Ivan Ščepec pričao je za "Nezavisne".

NN: Dolazite iz Varaždina, Zagreba i Beograda. Otkud ta muzička koprodukcija?

ŠČEPEC: Ja sam iz Varaždina, ali kad sam otišao na fakultet u Zagreb, gdje inače živim posljednjih sedam godina, oformio sam bend "Vlasta Popić". Kroz "Vlastu" mi smo se zapravo našli na nekim festivalima i onda smo se upoznali sa Boškom Mijuškovićem, a on je u Beogradu. Onda sam mu slao neke snimke preko interneta i pitao ga da mi snimi bas. On je to na obostrano oduševljenje i uradio, te smo odlučili da radimo zajedno.

NN: Na koji način s obzirom na udaljenost radite žive svirke?

ŠČEPEC: To je sad nova faza benda jer sam ja dosta vremena svirao sam, pa s još jednim članom, tako da do sada nismo imali često svirke sa basistom, ali dogovaramo. Idemo na turneje ljeti, uskoro u Bugarsku, pa u desetom mjesecu po Evropi sva trojica kao bend, itd. Nekako se snalazimo.

NN: Kad govorimo o živim nastupima, inače većina bendova se bavi tezgom. Kako izaći iz te faze, stvarati autorsku muziku koju bismo kasnije prezentovali na festivalima i turnejama?

ŠČEPEC: Treba, ipak, neka samoinicijativa da bi se izašlo iz tog okvira. Treba da imaš neku potrebu da kažeš nekome nešto, ali ako nemaš potrebu za tim i to je OK. Onda ganjaš tezgu, prenosiš tuđu muziku i riječi. Ne mogu svi da sviraju autorsku muziku.

NN: A za nekog ko svira, kao što vi to radite, koliki je podsticaj u učešću, a potom i osvajanju "Demofesta"?

ŠČEPEC: To je ogroman podsticaj. Recimo, u ovoj finalnoj večeri su bendovi zbilja bili odlični. Naravno, nisu svi neka moja priča, ali ovo što smo čuli je kvalitetno i zato "Demofest" zbilja ima smisla.

NN: Ipak, za polufinaliste ste govorili drugačije. Vaš basista je zamjerio bendovima jer im fali izraz.

ŠČEPEC: Meni takođe u polufinalu nije bilo toliko blještavo. Za razliku od finala bilo je relativno malo bendova koji se meni sviđaju, ali to je opet nešto drugo. Žiri čini pet-šest ljudi koji imaju neka svoja subjektivna stremljenja, tako da neko kod njih prođe odlično, neko loše, neko dobije sve, a neko ništa itd. Ovo je zato subjektivna nagrada, kao i sve nagrade. Koncepti festivala i uopšte koncepti natjecanja u muzici su bizarni. Međutim, tu dobijaš mogućnost da prezentiraš svoju muziku i to sa vrlo dobrim uvjetima, i to je prednost festivala.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.