ZIBL pred stečajem

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2015, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZIBL pred stečajem

Sa dugom većim od dva miliona maraka, Zavod za izgradnju Banjaluka je pred kolapsom, tvrdi direktor Vojislav Tešanović. Ukoliko se u narednih šest mjeseci, nešto hitno ne preduzme, Zavod koji postoji već pola vijeka, mogao bi u stečaj.

“Taj dug, on je najveći problem i jednostavno imate svaki dan po pet poziva što dobavljača, što ostalih kojima se duguje, kažem vam bila je tako neka navika da im se nije plaćalo, zbog čega- zaista ne znam”, rekao je Vojislav Tešanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << direktor ZIBL-a.

Tešanović poručuje da su sva dugovanja nastala u periodu prije njegovog dolaska u novembru prošle godine. Uprkos činjenici da je Zavod, kako kaže, trenutno na pozitivnoj nuli, to neće pomoći ako se nagomilani problemi i dugovi ne riješe. Očekuju pomoc od Grada, a gradonačelnik im poručuje – Zibl je neophodan Banjaluci, ali je problem u rukovodstvu. Sadašnjem ili prošlom, Gavranović nije precizirao.

“Vidjećemo šta je sa Zavodom, šta ćemo sa Zavodom zapravo, jasno je da jedna takva ustanova treba Banjaluci, ali nju je trebalo čuvati i u ranijem periodu ne samo kad mi moramo da podvučemo crtu sa dugom od 2 miliona i nemogućnosti da izlazimo na tržište i nesposobnosti Zavoda ja bih rekao u međuvremenu da se prilagodi tim tržišnim uslovima”, objasnio je gradonačelnik Sloboda Gavranović.

Međutim, Tešanović navodi da su itekako konkurentni. Od zarađenih milion maraka od novembra prošle godine, više od 800. 000 ostvarili su na otvorenom tržištu. Gradska opozicija sumnja da se iza priče o nevoljama Zavoda za izgradnju krije veći problem.

“Bojim se da je neko na određen način fiksirao zgradu ZIBL-a i želi na vrlo lagan način da dođe do dosta velike zgrade, ako Grad nešto ne preduzme da dođe do jedne zgrade koja je zaista impresivna u centru grada”, rekao je Đordđe Umićević odbornik SDS u Skupštini grada.

Koliko je situacija teška potvrđuje i činjenica da osim dugovanja, Zavod čeka i novi problem. Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je da, ukoliko se kao tačne pokažu tvrdnje da je ZIBL knjižio gradsko građevinsko zemljište kao svoju imovinu, pokrenuće krivični postupak protiv onih koji su to učinili.

(ATV)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

ZIBL pred stečajem

Izvor: Capital.ba, 29.Jul.2015, 07:50

BANJALUKA, Sa dugom većim od dva miliona maraka, Zavod za izgradnju Banjaluka je pred kolapsom, tvrdi direktor Vojislav Tešanović. Ukoliko se u narednih šest mjeseci, nešto hitno ne preduzme, Zavod koji postoji već pola vijeka, mogao bi u stečaj. “Taj dug, on je najveći problem i jednostavno...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.