ZATROVAN EKSTREMIZMOM: Kamenovao bi do smrti i rođenu majku!

Izvor: Kurir, 01.Apr.2015, 06:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZATROVAN EKSTREMIZMOM: Kamenovao bi do smrti i rođenu majku!

Tinejdžeru Mertkan G. (14) koji je pretio da će dići bečku stanicu u vazduh suđenje počinje u maju, a prema izveštaju psihijatra on i dalje brani teror IS

BEČ - Protiv Mertkana G. (14) iz St. Peltena (St. Pölten) podignuta je optužnica zbog pretnji terorističkim napadom na bečku železničku stanicu. Državno tužilaštvo je objavilo da će sudski proces početi u maju.

Ovaj tinejdžer pretio je da će postaviti bombu na stanicu i čak je preko interneta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nabavio detaljan plan sastavljanja bombe. Prema iskazima istražitelja on je želeo da izvede teroristički napad na mestu gde se okuplja mnogo ljudi, konkretno na Zapadnoj železničkoj stanici Beča odnosno austrijskoj Zapadnoj pruzi, koja vodi od Beča, preko Linca, do Salcburga. Za ovaj teroristički napad teroristička Islamske države (IS) obećala mu je i novac.

Prilikom istrage na računaru uhapšenog tinejdžera pronađeni su mnogi dokumenti i drugi materijali terorističke IS, sa brojnim užasnim snimcima obezglavljivanja i drugih pogubljenja, mučenja i unakaženih leševa. Mertkanova majka i jedan imam pokušavali su da Mertkana isčupaju iz ruku džihadista, ali uzalud.

Eksperti za borbu protiv terorizma kažu da je Mertkan bio „laka meta“ jer je dete razvedenih roditelja poreklom iz Turske, azilanata u Austriji. Ostao je bez oca, koji je posle razvoda braka proteran iz Austrije. Psihijatar koji je pregledao Mertkana postavila u svom izveštaju napisala je da "žestoko i nepopustljivo brani svoje ideje i teror IS. Nije ih smatrao teroristima, nego borcima za islam, koje moraju podržavati svi vernici, kao što je on. Čak je izjavio i da bi njegova majka, da je u Afganistanu bila kamenovana do smrti jer ne nosi maramu na glavi".

Mertkanov advokat, Bečlija Rober Majer (Robert Meyer) pokušao je da odbrani njegove pretnje bombaškim napadom kao Mertkanovom šalom. Advokat je rekao da se Mertkan u zatvoru potpuno promenio, te da sada odbacuje radikalnu islamističku ideologiju.

Konačnu ocenu daće sud. Otežavajuća okolnost za optuženog je što je iako je posle prvog hapšenja u jesen 2014. i puštanja na slobodu, uz obavezu redovnog nadzora psihologa i redovnog pohađanja nastave u školi, Mertkan pogbegao od kuće 13. januara. On je ponovo uhapšen tri dana kasnije i od tada je u istražnom zatvoru u St. Peltenu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.