Vučić i država započeli obračun sa kriminalom: Srbijom više NE VLADAJU TAJKUNI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2017, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i država započeli obračun sa kriminalom: Srbijom više NE VLADAJU TAJKUNI!

Nema povlašćenih

Predsednik Aleksandar Vučić je od početka svog mandata kao premijera uvek bacao akcenat na borbu protiv kriminala, tako je najavio najavio da će jedan od glavnih prioriteta u 2017. godini i dalje biti borba protiv organizovanog kriminala.

- Svaki put kada se dogovorimo da krenemo u veliku akciju protiv velikih narko bosova, već imamo frustracije i Nebojša Stefanović i ja, jer kada u najužem krugu kažemo da to mora da se uradi za sedam dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u roku od sat vremena uvek dobijemo informaciju od tajnih službi da je akcija provaljena i svi se sklone i svi se sakriju. I to se nije dogodilo samo jednom - istakao je Vučić.

Samo u 2016. podnete su krivične prijave protiv 1.056 osoba osumnjičenih za 1.611 koruptivnih krivičnih dela. Najveći broj prijava podnet je zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, zloupotrebe službenog položaja, pronevere, zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama i primanja i davanja mita. Na udaru zakona bili su rukovodioci u javnim upravama i ministarstvima, funkcioneri lokalnih samouprava, javnih preduzeća, sudije, policajci, lekari...

Policija se uspešno bori protiv svih vidova kriminala, narkotrafikinga, korupcije, nasilja u porodici i, gledajući statistiku poslednje tri godine, primetan je konstantni pad stope kriminala. Presečeno je više lanaca trgovine narkoticima, zaplenjeno je više od 2,7 tona narkotika, što je za tonu više nego u istom periodu prošle godine. Zbog sumnje da su počinili krivična dela trgovine narkoticima, podnete su krivične prijave protiv 5.380 ljudi.

Ono što je veoma važno jeste da da je država krenula u žestoku borbu protiv nasilja u porodici, te građani sve više prepoznaju i prijavljuju nasilje , što govori da je policija uspela da ohrabri žrtve da prijave nasilnike i da je povećano poverenje građana u institucije sistema.

 Jedan od najuspešnijih poteza Vlade je obračun sa tajkunom Miroslavom Miškovićem. Analitičar Dragoslav Anđelković kaže za portal SrbijaDanas.com da je Vlada Srbije učinila značajan pomak u borbi protiv kriminala.

- Znate kad se radi o borbi protiv kriminala, ona nesumnjivo u Srbiji dugo traje i tu se radi o jednoj ozbiljnoj trci. Nesumnjivo je veliki uspeh postignut, posebno u borbi protiv tajkuna i oligarhije koja privatizuje i kriminalizuje državu. Mi smo dugo imali zemlju gde se donose zakoni zbog tajkuna i gde Mišković i razni drugi moćnici faktički su iznad države i iznad zakona. Mislim da su tu postignuti značajni rezultati, a na taj način će država da se uvede u normalnije vode. Postignuti su posebno veliki rezultati kada se radi o oslobađanju zemlje od tajkuna i njihovog dominantnog uticaja na političke procese, a to nam polako utire put da postepeno izađemo iz tranzicije, a kad izađemo iz tranzicije onda će biti lakše da se izborima sa kriminalom - kaže Anđelković za naš portal.

U nekoliko navrata Aleksandar Vučić je istakao da oni koji su do sada obaveštavali kriminalce, postoje sumnje, ali nedovoljna saznanja za to, to više neće činiti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.