Vojska guši nemire u SAD

Izvor: Blic, 19.Avg.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska guši nemire u SAD

Guverner Misurija naredio je hitno raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde u predgrađe Sent Luisa, gde već danima besne neredi.

Nasilje na ulicama Fergusona toliko se otrglo kontroli, da su lokalne vlasti odlučile da angažuju vojsku u pokušaju da obuzdaju demonstrante.

Protest povodom ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna (18), kog je 9. avgusta upucao policajac Daren Vilson (28), prerastao je u potpuni haos u nedelju uveče, kada su učesnici protesta počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bacaju Molotovljeve koktele na policiju, koja je uzvraćala suzavcem i gumenim mecima.

- Zbog planiranih i koordinisanih napada koji su sve intenzivniji, uputio sam visoko sposobne muškarce i žene iz Nacionalne garde da pokušaju da vrate red i mir u našu zajednicu. Pljačkanje i vandalsko ponašanje predstavljaju odraz nepoštovanja prema porodici preminulog. Moramo odmah stati tome na kraj - rekao je guverner Džej Nikson.

Tenzije su posebno porasle nakon objavljivanja rezultata autopsije, koja je pokazala da je Majkl Braun upucan čak šest puta, od čega su dva hica ispaljena u njegovu glavu. Tragovi na telu su pokazali da je policajac četiri puta pucao tinejdžeru u desnu ruku i dvaput u glavu.

Patolog Majkl Bejden je naveo da meci najverovatnije nisu ispaljeni iz blizine, budući da na koži nije bilo tragova baruta.

- Samo jedan od šest metaka napravio je pet rana. On je okrznuo oko žrtve, prošao kroz njeno lice, izašao kroz vilicu, a zatim pogodio mladićevu ključnu kost. Majkl Braun sigurno ne bi preživeo, čak ni da je odmah prevezen u bolnicu - objasnio je Bsjden, stručnjak koji je pregledao i telo Džona Kenedija.

U nedeljnim protestima, koji su počeli mirno ali su uprkos policijskom času ponovo prerasli u nekontrolisane nerede, uhapšeno je sedmoro ljudi, a dve osobe su povređene.

- Normalno je da ljudi burno reaguju nakon objavljivanja rezultata autopsije. Broj ispaljenih metaka jasno pokazuje da policija nema nikakvo poštovanje prema građanima koje bi trebalo da štiti - rekao je Bendžamin Kramp.

Prema rečima Rona Džonsona, šefa policije Misurija, nemire su pokrenuli demonstranti. Međutim, Liša Vilijams, koja je učestvovala u protestu, tvrdi da su policajci prvi ispalili gumene metke.

- Pali smo na kolena i povikali „ne pucajte“, a oni su počeli da pucaju - kaže Liša Vilijams.

Autopsija potvrdila iskaze svedoka

Autopsija tela 18-godišnjeg Majkla Brauna pokazala je da je ukupno šest metaka završilo u glavi, oku i ruci tinejdžera. Forenzičar Majkl Bejden otkrio je da je poslednji ispaljeni metak prošao kroz gornji deo Braunove lobanje, što potvrđuje pretpostavku da mu je glava u trenutku ubistva bila nagnuta unapred.

- To pokazuje da svedoci govore istinu. Iako mladić nije pružao otpor, upucan je više puta, a poslednji metak je za njega bio fatalan - potvrdio je i Bendžamin Kramp, advokat porodice Braun.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ferguson: Preko dana mirno

Izvor: B92, 19.Avg.2014

Iako su prvobitne informacije glasile da nema povređenih tokon demonstracija u Fergusonu, dve osobe su ranjene, ali je tokom utorka situacija smirena...Prema rečima predstavnika policije Rona Džonsona, dve osobe su zadobile prostrelne rane od hitaca koji su došli iz redova demonstranata...Podsetimo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.