Vojni pregovori dve Koreje za nedelju dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2011, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni pregovori dve Koreje za nedelju dana

SEUL -

Severna i Južna Koreja složile su se da 8. februara počnu vojne pregovore, u pograničnoj demilitarizovanoj zoni Panmudžon, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane.

To će biti prvi sastanak dva suseda od kada je Severna Koreja bombardovala južnokorejsko ostrvo u spornim vodama 23. novembra prošle godine.

Cilj ovih pripremnih razgovora biće da se odredi datum, dnevni red i mesto vojnih pregovora na visokom nivou, verovatno između dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministra odbrane, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva.

U saopštenju se, međutim, dodaje da sastanak dva ministra ne može da se održi dok Pjongjang ne preuzme odgovornost za dva ozbiljna incidenta koja su se dogodila 2010. i obeća da se to neće ponoviti.

Zbog tih incidenata su tenzije između dve zemlje dostigle vrhunac tokom 2010. i izazvale zabrinutost zbog mogućeg novog ratu na Korejskom poluostrvu.

Trogodišnji Korejski rat završen je primirjem 1953. godine.

Prvi incident odnosi se na potapanju južnokorejskog ratnog broda u martu, kada je poginulo 46 mornara, za koje je međunarodna istraga utvrdila da je odgovorna Severna Koreja. Pjongjang je ovo demantovao.

Drugi se odnosi na severnokorejski napad na južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, nedaleko od sporne morske granice između dve zemlje u kome su poginule četiri osobe.

Nešto pre objave o datumu razgovora južnokorejski predsednik Li Mjung Bak pozvao je Severnu Koreju da "iskoristi priliku", i rekao da je moguće da se održi samit između dve Koreje.

"Severna Koreja ima dobru priliku da promeni svoje ponašanje", rekao je Li i dodao da ima velike nade za promene.

Vođe dve Koreje imali su prvi samit 2000, a drugi 2007. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinju pregovori dve Koreje

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2011

Severna i Južna Koreja složile su se da 8. februara počnu vojne pregovore, u pograničnoj demilitarizovanoj zoni Panmudžon, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Nastavak na Radio 021...

Nada u promene

Izvor: Danas, 01.Feb.2011

Severna i Južna Koreja složile su se da 8. februara počnu vojne pregovore, u pograničnoj demilitarizovanoj zoni Panmudžon, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane. To će biti prvi sastanak dva suseda od kada je Severna Koreja bombardovala južnokorejsko ostrvo u spornim vodama 23....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.