Voda sa Enceladusa pada na Saturn

Izvor: Blic, 27.Jul.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda sa Enceladusa pada na Saturn

Enceladus, mali Saturnov satelit, godinama je privlačio pažnju naučnika svojim vodenim gejzirima na polovima i “tigrovim prugama”, odnosno svojom izbrazdanom površinom. Sada je novo otkriće oživelo misterije šestog po veličini Saturnovog meseca, piše “Naučni Amerikanac” (Scientific American).

Gas i led koji se "ispaljuju” sa Enceladusovog južnog pola u visokim mlazevima i pune Saturnov E prsten, izgleda da padaju i na sam Saturn, obezbeđujući vodenu paru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za gornju atmosferu gigantske planete.

Pol Hartog sa Instituta Maks Plank za istraživanje Solarnog sistema u Lindauu u Nemačkoj, identifikovao je oblak vode oko Saturna uz pomoć Heršelovog teleskopa Evropske svemirske agencije (ESA). Oblak u obliku krofne svega je oko jedan Saturnov radijus u gustini (58.000 kilometara), ali je zato širi od 10 Saturnovih radijusa, saopštila je ESA.

Oblak dolazi iz mlazeva sa južnog pola Enceladusa, koje je prve uočila letelica američke svemirske agencije NASA "Kasini” 2005. godine, ali je njihovo poreklo nejasno.

Naučnici su procenili da je vodeni oblak dovoljan da obezbedi paru detektovanu u Saturnovoj atmosferi.

Zanimljivo, izgleda da Enceladus nije izvor vodene pare primećene na Titanu, najvećem mesecu Saturna. Hartog i njegove kolege su proračunali da Enceladusovi gejziri obezbeđuju premalo vodene pare da bi se to pripisalo onom što je detektovano na Titanu. Poreklo Titanove vode za sada ostaje misterija, istakli su naučnici.

Povezane vesti: Pronađen dokaz o postojanju vode unutar kometa Iznenađujuća otkrića eksperimenta na Mesecu Sunčeva oluja preti da paralizuje Zemlju u naredne tri godine Pronađeni tragovi tečne vode na Saturnovom mesecu

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Voda sa Enceladusa pada na Saturn

Izvor: medio.rs, 27.Jul.2011

Enceladus, mali Saturnov satelit, godinama je privlačio pažnju naučnika svojim vodenim gejzirima na polovima i tigrovim prugama, odnosno svojom izbrazdanom površinom. Sada je novo otkriće oživelo misterije šestog po veličini Saturnovog meseca, piše Naučni Amerikanac (Scientific American).

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.