Vlajić: Treba obezbediti samostalnost javnih servisa

Izvor: RTS, 23.Okt.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlajić: Treba obezbediti samostalnost javnih servisa

Teba pronaći rešenje da ne postoji mogućnost da neko, iz bilo kog razloga, zaustavi uplatu sredstava javnim servisima, da zavrne slavinu, upozorio član radne grupe za izradu nacrta zakona o javnim medijskim servisima Đorđe Vlajić.

Član radne grupe za izradu Nacrta zakona o javnim medijskim servisima Đorđe Vlajić, glavi i odgovorni urednik Radio Beograda,  istakao je da prilikom donošenja tog akta zakonodavac mora da povede računa načinima transfera novca koji  iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budžeta ide za te namene.

Kako je rekao Vlajić, postojeći Zakon o budžetu to ne poznaje i ako se na javne servise primene sadašnji načini budžetske kontrole, onda nema ni „n" od njihove nezavisnosti.

"Zato treba pronaći rešenje da ne postoji mogućnost da neko, iz bilo kog razloga, zaustavi uplatu sredstava javnim servisima, da zavrne slavinu", rekao je Vlajić na javnoj raspravi u Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima.

Vlajić je istakao da je cilj radne grupe, koja je radila zakonski nacrt, bio da obezbedi programsku, uredničku i poslovnu samostalnost dva javna servisa - Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) i da je u tome pronađena neka "relativno pristojna mera".

"Ako hoćemo da imamo javne servise, onda oni moraju da budu elementarno nezavisni, u suprotnom, to bi bilo neko javno medijsko preduzeće", objasnio je Vlajić.

Vlajić je rekao da u radnoj grupi nisu uspeli da se dogovore o procentu raspodele sredstava između RTS-a i RTV-a, a predviđeno je da budu 1,5 odsto budžeta.

Prema rečima Vlajića, jedan od najtežih poslova koje je radna grupa trebalo da uradi je da pronađe način kako da se obezbedi dovoljno i trajno finansiranje javnih servisa, jer je pretplata kao model finansiranja propala, i pala je na oko 30 odsto, što je više nego nedovoljno.

Dosadašnji način finansiranja neefikasan 

Govoreći o dosadašnjem načinu finansiranja pretplatom preko računa za struju, član radne grupe i generalni direktor RTV-a Siniša Isakov ocenio je da je od 2005. godine, kada je počeo da se primenjuje taj sistem pokazao neefikasnost.

Stanje je, ukazao je Isakov, posebno pogoršano pre godinu dana, posle javnih poziva da se ne plaća pretplata i obećanja da će se javni servisi finansirati iz budžeta, a da nisu bili pronađeni mehanizmi za to.

Nosioci javnih funkcija su samo ponavljali da će finansiranje biti iz budžeta, bez bilo kakvog utemeljenja, u bilo kom dokumentu, napomenuo je Isakov.

Isakov je istakao da je pretplata najbolji način za finansiranje javnih servisa, jer su tu svi građani u istoj poziciji, pa će javni servisi uvek insistirati na tome.

Nacrtom zakona, kako je precizirao, predviđeno je da Vlada Srbije do 30. juna 2015. godine mora da Skupštini podnese predlog o načinu daljeg finansiranja javnih servisa, a do tada će oni sredstva dobijati iz budžeta.

Odredbama zakonskog nacrta predviđeno je da i dalje 10 odsto programa javnih servisa mora biti iz nezavisnih produkcija, da zaposleni ostaju na svojim mestima, a da Vlada Srbije mora da u roku od šest meseci donese odluku o regulisanju dugova nastalih neredovnim finansiranjem RTS-a i RTV-a.

Predloženo je i da Vlada Srbije najkasnije za dve godine obezbedi sredstva za obnavljanje objekata RTS-a, a vlade Srbije i Vojvodine obnovu objekata pokrajinskog javnog servisa porušenih u NATO bombardovanju 1999. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlajić: Obezbediti samostalnost javnih servisa

Izvor: RTS, 23.Okt.2013

Treba zakonski sprečiti mogućnost da neko, iz bilo kog razloga, zaustavi uplatu sredstava javnim servisima, da zavrne slavinu, upozorio član radne grupe za izradu nacrta zakona o javnim medijskim servisima Đorđe Vlajić...Član radne grupe za izradu Nacrta zakona o javnim medijskim servisima Đorđe...

Nastavak na RTS...

Vlajić: Zakon o budzetu mora preciznije definisati

Izvor: Beta Video, 23.Okt.2013

BEOGRAD - CClan radne grupe za izradu nacrta Zakona o javnim medijskim servisima Djordje Vlajić kazao je da se Zakon o budzetu mora preciznije definisati mehanizam koji će regulisati protok novca iz budzeta kako bi servisi zaista bili nezavisni. (CH3)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.