Više od 270.000 građana juče čistilo Srbiju

Izvor: Blic, 05.Jun.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 270.000 građana juče čistilo Srbiju

Kad bi bar jednom mesečno bilo kao juče - Srbiju za godinu dana možda ne bismo uspeli da prepoznamo - bez divljih deponija na svakom koraku i rečnih korita zatrpanih kesama i plastičnim flašama, sa uređenim zelenilom i doteranim parkovima... Ili još bolje - kad bi svi naučili da za smeće i otpad postoje kontejneri.

Srbija je juče, od ranog jutra, postala veliki ekološki poligon. U akciji "Veliko spremanje Srbije”, prema podacima organizatora - Ministarstva životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredine, rudarstva i prostornog planiranja, učestvovalo je više od 270.000 volontera koji su čistili na 3.000 lokacija u 169 opština. Kompletni podaci o broju učesnika, lokacijama koje su očišćene i o količini prikupljenog otpada očekuju se do 13. juna.

Beograd

Beograđani su se rasporedili na nekoliko frontova - od priobalja Save, Kvantaša, Ljermontovljeve ulice, Miljakovačke šume, gde je bilo najviše đaka iz osnovnih škola, "zaposednut” je prostor iza "Lastine” autobuske stanice, ispod Starog železničkog, Brankovog mosta i Gazele, nehigijensko naselje u blizini Belvila u Novom Beogradu...

- Sa drugarima sam se odazvao akciji jer je to lep način da zajedno doprinesemo čistoći grada. Čistili smo priobalje jer nam je to omiljeno mesto za šetnju - kaže Dušan Jovanović, jedan od učesnika akcije.

U akciji su, osim volontera i građana, učestvovali i predstavnici javnih komunalnih preduzeća, kompanija i gradske vlasti. Gradonačelnik Dragan Đilas, u društvu ministra Olivera Dulića, predsednika Skupštine grada Aleksandra Antića i svojih pomoćnika Aleksandra Bjelića i Dejana Vasovića, pridružio se čišćenju Novog Beograda.

- Čišćenje oko nehigijenskog naselja kod Belvila je veoma važno. Uz usvajanje akcionog plana i plana za raseljavanje ovog naselja, celo zemljište ćemo privesti nameni i omogućiti dalji razvoj Novog Beograda i na ovom delu grada - rekao je Đilas i apelovao da sugrađani "svakoga dana, a ne samo danas, čiste svoju okolinu”.

Subotica

U Subotici se u akciju uključilo oko 4.000 ljudi, a od devet ujutro rasporedili su se u svih 36 mesnih zajednica. Najživlje je bilo na Paliću - oko 500 Subotičana svih uzrasta čistilo je 11 najugroženijih lokacija, a ronioci su sa dna jezera izvlačili čvrsti otpad. Subotičanima je podeljeno oko 4.000 vreća za smeće i 3.000 pari rukavica.

Niš

Na raščišćavanju divljih deponija, uređenju priobalja, školskih dvorišta i prostora pored puteva radilo je oko 8.000 Nišlija, na 50 lokacija. Ovo je, kažu, do sada najmasovnija akcija, a rukave su zasukali i zaposleni u javnim i gradskim službama, ali i radnici i privatnih kompanija i članovi nevladinih organizacija. U Brzom Brodu đubre u priobalju Nišave sakupljao i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, da bi se kasnije pridružio vatrogasno-spasilačkoj jedinici koja je iz čamca sa roniocima „Gusara" čistila reku na najnepristupačnijim mestima. Po prvi put su čišćeni Banja Topilo - koja je bila i najudaljenija lokacija, Prosek, Potkapina u Jelašničkoj klisuri i prostor oko bolnice u Knez Selu. Nišlije procenjuju da su sakupile čak 40 tona otpada.

Leskovac

Po broju volontera Leskovac je dospeo na četvrto mesto u Srbiji, posle Beograda i Novog Sada i Niša. Radilo se na 15 lokacija, a najviše ih je bilo na brdu Hisar, gde je očišćeno nekoliko deponija. Vredan je bio i gradonačelnik Slobodan Kocić.

- Hisar je predivan vidikovac i žalosno je što su ovde kontejneri prazni, a đubre oko njih. Jedva čekam da počne s radom komunalna policija koja će primenjivati mandatne kazne za one koji prljaju životnu sredinu - rekao je Kocić.

Novi Sad

I Novosađani su od ranog jutra čistili svoj grad. Divlje deponije, obale Dunava i smeće po ulicama i parkovima sklanjali su i studenti, pripadnici Vojske, političari, a javna i komunalna preduzeća obezbedila su mehanizaciju. Očišćena je i Fruška gora.

- Ovakve akcije treba organizovati mnogo češće. Ako svako od nas pokupi barem jedan papir sa ulice, sigurno ćemo živeti u mnogo čistijoj i lepšoj sredini - kaže studentkinja Milana Jeremić koja je sa brojnim kolegama čistila univerzitetski Kampus.

Na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, zapušten teren u Bloku 8 u Petrovaradinu, osposobljen je za sport i druženje Novosađana.

- U narednom periodu sredićemo više od 80 blokovskih terena i igrališta, a nastavićemo i sa ulaganjima u ozelenjivanje, adekvatno tretiranje otpada i postavljanje podzemnih kontejnera - rekao je Pavličić. U akciji su učestvovali i "Čistoća”, kao i novosadska "Ciklonizacija”, čiji su radnici kosili i sređivali više lokacija u Futogu, Novom naselju i Salajki, dok je obale kanala i Dunava čistilo preduzeće „Vode Vojvodine".

Kragujevac

Više od 2.000 Kragujevčana uređivalo je grad, a posebno Šumarice, gde je bilo oko 500 učenika srednjih škola i članova više od 20 ekoloških udruženja i organizacija. Više od 800 roditelja dece koja idu u predškolske ustanove sa svojim mališanima sređivalo je dvorišta obdaništa.



Požarevac

Na teritoriji Požarevca smeće sa 64 lokacije odnosilo je više od 2.300 volontera kojima je pomagalo JKP „,Komunalne službe" . Posebna pažnja posvećena je čišćenju izletišta Ljubičevo.

Pirot

Na 11 lokacija u Pirotu i okolini 1.500 građana uhvatilo se u koštac sa smećem, dok je u duplo više Novopazaraca sa 40 divljih deponija uklanjalo otpatke. Građanima i učenicima su se pridružili vojnici, policajci, zaposleni u gradskoj upravi i javnim preduzećima. Očišćena su šetališta pored reka Raške i Jošanice, izletišta, deponije pored magistralnih puteva i pored puta ka Goliji.

Valjevo

Oko 2.500 Valjevaca je na 35 lokacija, uz pomoć mehanizacije nekoliko građevinskih preduzeća, uklanjalo divlje deponije, poput smetlišta u Paunama i Rađevom Selu. Posla je bilo i u klisuri Gradac, u Deguriću, gde je ekipa istoimenog ekološkog društva, iznela više od 200 džakova najrazličitijeg otpada - od pet ambalaže, bele tehnike, pa do traktorskih guma.

Užice

U Užicu se za akciju prijavilo više od 2.000 ljudi, ali ih je na terenu bilo mnogo više. Radnici "Vodovoda” čistili su Gluvaćki potok, Bioktoša šumu preko puta stare gradske deponije, Velikog parka šumu iznad gradske hale, korito reke Đetinje... Osnovci su uređivali školska dvorišta, dok je više od 150 volontera regionalne kancelarije za mlade bilo oko puteva prema Zabučju, Jelovoj gori, Lunovom Selu, a pomagali su i policajci, radnici „Železnica Srbije", Udruženje građana za zaštitu jezera Vrutci...

Loznica

U Loznici je sanirano 55 lokacija, od kojih je 15 u gradskoj zoni. Najveći posao obavljen je na Jarcanu pored Drine.

- Divlja deponija na Jarcanu i prošle godine je uklonjena, ali već posle nekoliko dana nesavesni građani ponovo su je stvorili - rekao je Radomir Filipović, koordinator akcije i pomoćnik gradonačelnika Loznice, kome je pomagalo desetak volontera iz Finske, Poljske, Slovačke, Koreje, Japana, Velike Britanije, Francuske i Srbije, učesnika eko-kampa u Tršiću.

Smederevo

Smederevci su na 123 lokacije izbrojali 3.169 volontera, a 15 škola se nadmetalo za najbolje uređeno školsko dvorište. Oko 600 radnika kompanije "Ju-Es stil” koje je predvodio Metju Perkins, generalni direktor, čistilo je i uređivalo park kod Veslačkog kluba. On je, zajedno sa gradonačelnikom Smedereva Predragom Umičevićem, prefarbao nedavno obnovljene klupe na šetalištu pored Dunava.

Povezane vesti: Volonteri iz Srbije čiste priobalje Save Poziv za "Veliko spremanje Srbije" 4. juna

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBIJU ČISTILO 270.000 LJUDI!

Izvor: Kurir, 05.Jun.2011

BEOGRAD - Vreme je lepo i ne postoji nijedan razlog da veliko spremanje Srbije ne uspe! Ovim rečima je Oliver Dulić, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, označio početak akcije najmasovnijeg čišćenja komunalnog i drugog..BEOGRAD - Vreme je lepo i ne postoji nijedan razlog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.