Vinogradarska slava

Izvor: RTS, 14.Feb.2012, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinogradarska slava

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Po snegu i mrazu, župski vinogradari orezuju čokote i lozu polivaju najboljim vinom.

Sveti Trifun veliki je praznik i u Župi aleksandrovačkoj. Ispred Muzeja vinarstva i viogradarstva tradicionalno se seče kolač i orezuju prvi čokoti, a loza se preliva najboljim vinom.

Miša Mihajlović iz Rzanice, već punih sedam decenija, na dan Sv. Trifuna izlazi u svoj vinograd, sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << željom da tamnjanika i prokupac rode što bolje. Čokote obavezno polije vinom od prošle godine kako bi mu ova sezona bila još berićetnija.

"Ovako veliki sneg dobro je došao, jer štiti čokote vinove loze", kaže iskusni vinogradar.

Za vinare ni tokom zime nema odmora, jer za razliku od loze, vino u podrumima ne miruje. U predahu između teških poslova, uživa se u plodovima ranijih berbi.

Dobro vino rezultat je znanja, ali se, kažu vinari, ono najpre pravi u vinogradu koji zavisi od ćudi prirode, pa im je blagoslov Svetog Trifuna veoma važan.

U aleksandrovačkoj župi, vinova loza gaji se na oko dve hiljade hektara. Potez od Drence, preko Rzanice i Tržca do Rataja jedan je od najreprezentativnijih zasada vinove loze u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ove godine prvi pjenušac proizveden u Republici Srpskoj

Izvor: Capital.ba, 14.Feb.2012

TREBINJE, U vinogorju Zasad polje u Trebinju vlasništvo 'Podruma Vukoje' danas je povodom Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinara, obavljena prva ovogodišnja rezidba vinove loze. Orezivanje prvih čokota vinove loze, ..

Nastavak na Capital.ba...

Obeležavanje Svetog Trifuna

Izvor: Studio B, 14.Feb.2012

Zaštitnik vinogradara, Sveti Trifun, ove godine ima posebno zahtevan zadatak - da očuva vinovu lozu pod naslagama debelog snega...U domaćinstvima u Grockoj, poznatoj po dobrom rodu grožđa, međutim, ne brinu. Višenedeljni nanosi, kako kažu, štite rod od mraza, pa se i po snegu do kolena slava...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.