Vekić: Registrovano 710.000 obolelih od dijabetesa

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekić: Registrovano 710.000 obolelih od dijabetesa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić rekao je danas u Nišu, na otvaranju prvog savetovališta za dijebetes, da je od te bolesti u Srbiji registrovano 710.000 obolelih i da verovatno taj broj nije konačan.

U svetu od dijabetesa boluje 382 miliona ljudi, a procene su da će do 2035. godine taj broj biti dupliran, rekao je Vekić na otvaranju savetovališta u niškom Domu zdravlja.

On je rekao da od ove bolesti u Srbiji godišnje umre 3.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ljudi.

Vekić i akademik prof. dr Nebojša Lalić rekli su da broj obolelih raste i u Evropi, a savetovališta će biti otvarana na nivou okruga ili gradova kao način da se preventivno deluje, zaustavi rast obolelih i smanje komplikacije.

Lalić, koji je predsednik Republičke stručne komisije za ovu bolest, rekao je da savetovališta treba da budu održiva i najavio da je cilj da do Svetskog dana dijabetesa bude otvoreno oko 20 savetovališta u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Prvo Savetovalište za dijabetes otvoreno u Nišu

Izvor: Akter, 29.Jul.2015

Prvo Savetovalište za dijabetes u Srbiji, otvoreno je danas u Domu zdravlja u Nišu..Pomoćnik ministra zdravlja Berislav Vekić najavio je da će do 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Domovima zdravlja širom zemlje biti otvoreno 20 takvih savetovališta...Vekić je rekao da će...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.