Vaskršnji čuvari u Užicu

Izvor: RTS, 02.Maj.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaskršnji čuvari u Užicu

Na izložbi "Vaskršnji čuvari" - crteži i obojena jaja koja su na kreativnim radionicama, u saradnji s kustosima Narodnog muzeja Užice, naslikali predškolci iz šest vrtića.
Veselo, razigrano, živim bojama, užički predškolci nacrtali su, oblikovali ili
obojili svoje vaskršnje čuvarkuće. Bogati svet dečje mašte našao se na izložbi.

Drveće ljubavi i šarena jaja na njemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šljokice, gnezda, zeke, mašnice i cveće - od papira, tempere, flomastera, veštom, ili manje veštom dečjom rukom stvorena, onako kako su je zamislili Iva, Vuk, Anđela,Nađa, Lena i njihovih stotinak drugara iz vrtića.
Iako su ovogodišnji polaznici vaskršnjih radionica bili najmlađi od svih dosadašnjih, ranije su to bili osnovci i srednjoškolci kreativnosti, ideja i dobre volje im nije nedostajalo.
"Deca su bila divna, kreativna, ozbiljno su shvatila radionice", ističe Anđela Brković, etnološkinja Narodnog muzeja Užice. "Prvo je bio rad pa igra, i svi su znali da je čuvarkuća prvo jaje koje se oboji, obično crveno."
I dok su, na otvaranju izložbe svi pažljivo i s osmehom razgledali njihova dela, malih umetnika nije bilo. Izložba je otvorena u vreme kad oni spavaju. Ako je po tradiciji prvo obojeno jaje čuvarkuća, ova šarena koje su obojili mališani upućuju na radost s kojom su šarana i koju nose u sebi.
rts.uzice@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.