Vanredno stanje zbog zagađenja Amazona naftom

Izvor: Blic, 26.Mar.2013, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje zbog zagađenja Amazona naftom

Vlada Perua je proglasila vanredno stanje zbog ugroženosti prirode u delu džungle Amazonije zbog višegodišnjeg zagađenja od traganja za naftom, za šta je okrivljen "Pluspetrol" - najveći tamošnji proizvođač naftne i zemnog gasa.

Ministar za životnu sredinu Manuel Pulgar-Vidal smatra da je "Pluspetrol" koji je argentinski, slabo očistio naftne mrlje u oblasti reke Pastasa, na granici Ekvadora.

Tamošnje domorodačko stanovništvo se godinama žali na zagadenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na neuspeh vlade da ga reši.

Pulgar-Vidal je rekao da će "Pluspetrol" koji tamo posluje od 2001. godine, biti dužan da očisti zagađenu džunglu.

Vlada je 90-dnevno vanredno stanje objavila u ponedeljak, nedelju dana pošto je grupa poslanika posetila zagađeni region.

Povezane vesti: BP plaća četiri milijarde dolara za Meksički zaliv Apel da se suspenduje bušenje nafte na Arktiku Britiš Petroleum pristao da plati kaznu od 4,5 milijardi dolara Dogovoreno poravnanje oko ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu Rusija traži odgovorne za zagađenje Arktika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pluća Zemlje" uništena zbog nafte

Izvor: B92, 26.Mar.2013

Lima -- Vlada Perua je proglasila vanredno stanje zbog zagađenosti dela džungle Amazonije. Za to je okrivljen "Pluspetrol", zbog višegodišnjeg traganja za naftom...Domorodačke zajednice u basenu reke Pastasa, blizu ekvadorske granice, već godinama se žale na zagađenje i kritikuju vlasti zbog...

Nastavak na B92...

Peru: Vlada proglasila vanredno stanje zbog zagađenja Amazonije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2013

Vlada Perua je proglasila vanredno stanje zbog ugroženosti prirode u delu džungle Amazonije zbog višegodišnjeg zagađenja od traganja za naftom, za šta je okrivljen "Pluspetrol" - najveći tamošnji proizvođač naftne i zemnog gasa. Ministar za životnu sredinu Manuel Pulgar-Vidal smatra da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.