VEČERAS NAPETO U BEČU: SPÖ pozvao članove na mirne proteste protiv Bala desničara!

Izvor: Kurir, 30.Jan.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEČERAS NAPETO U BEČU: SPÖ pozvao članove na mirne proteste protiv Bala desničara!

Provokativno je da je ovaj bal vremenski blizu Dana sećanja na holokaust!, kaže Georg Nidemilbihler, partijski sekretar bečkih socijaldemokrata

BEČ - Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) uključila se u levi front protivnika današnjeg "Bala akademski obrazovanih“ (Akademikerball). Pozvala je svoje članstvo da se u Beču priključi mirnom protestu civilno-društvenog saveza "Jetzt Zeichen setzen“ (Pokažimo sada znak), večeras sa početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u 18:30, na Trgu Heroja  (Heldenplatz) ispred Hofburga.

“Bal akademski obrazovanih“ se održava večeras, u nekadašnjem carskom dvorcu u centru Beča. Na njemu se okupljaju desničari, pripadnici austrijskih, velikonemačkih studentskih udruženja i svih onih koji misle slično. Bal je magnet je za pripadnike Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i politički srodne stranke i pokrete iz drugih evropskih država, sa veoma desnog kraja političkog spektra.

Austrijski socijaldemokrate smatraju da se ne može tek tako prihvatiti da se bal održava svake godine u reprezentativnim prostorima Hofburga. "Bal akademski obrazovanih“ je, po mišljenju SPÖ-a i većine ostalih posmatrača, okupljanje na kojem se povezuju ekstremni desničari iz čitave Evrope.

Partijski sekretar bečkih socijaldemokrata i bečki pokrajinski poslanik Georg Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichler) kritikuje i sam datum održavanja ovog bala.

"Provokativno je da je ovaj bal vremenski blizu Dana sećanja na holokaust!“, kaže Nidemilbihler. Ujedinjene Nacije proglasile su 27. januar za Dan sećanja na genocid nad Jevrejima Hitlerove Nemačke. Na taj dan 1945. sovjetska Crvena Armija oslobodila je Aušvic, najveći nacistički logor smrti.

"Jasno je sledeće: protest protiv ’Bala akademski obrazovanih’ mora biti miran. Nasilje nikad ne sme biti sredstvo sukoba“, naglašava sekretar bečkih socijaldemokrata Nidermilbihler.

On podseća kako je pred ovogodišnji bal Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ), već nekoliko puta potpalio javnost. Između ostalog, Štrahe je demonstracije ekstremnih levičara uporedio sa "čizmaškim trupama SA“.

SA je skraćeno za Hitlerovo “Jurišno odelenje“ (Sturmabteilung), paramilitarnu organizaciju uniformisanih nasilnika koji su, u Nemačkoj pre 1933. godine, dok Hilter još nije bio na vlasti, silom ometali i rasturali okupljanja političkih protivnika.

Nidermilbihler podseća i kako nije zaboravljeno da je Štrahe 2012, posle velikih demonstracija protiv ovog bala, za goste bala izjavio da su žrtve pogroma, da su oni sada "novi Jevreji“.

"Takav način razmišljanja pokazuje da FPÖ trajno živi u prošlosti. Takav stav se ogleda i u ’Balu akademski obrazovanih’. Zato je još važnije da istupimo protiv toga, mirno, bez nasilja. Sve drugo je samo voda na mlin FPÖ-u“, zaključuje Nidermilbihler.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Levičari protiv bala desničara, bacaju petarde na policiju

Izvor: Blic, 30.Jan.2015

U Beču se večeras, uz veliko prisustvo policije, održava bal desničara, što je dovelo do okupljanja i protesta levičarskih grupacija, čiji pripadnici imaju manje sukobe sa policijom...Zbog nereda i divljanja proteklih godina u centru Beča, policija je zabranila najavljeno okupljanje levičara,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.