Uskoro zakoni za kvalitetniju pravnu zastitu

Izvor: Beta, 09.Avg.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro zakoni za kvalitetniju pravnu zastitu

BEOGRAD, 9. avgusta 2014. (Beta) - Ministar pravde Nikola Selaković rekao je u subotu da bi Skupština Srbije uskoro trebalo da usvoji set zakona koji će gradjanima obezbediti bržu, kvalitetniju i dostupniju pravnu zaštitu.

On je u intervjuu za agenciju Beta naveo da se do kraja godine očekuje usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakona o zaštiti uzbunjivača i prava na sudjenje u razumnom roku.

"Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći podrazumeva da gradjani koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << su teškog materijalnog stanja i ne mogu sebi da omoguće vodjenje nekog sudskog postupka ili zaštitu prava, ostvaraju pravo na besplatnu pravnu pomoć koja će njima biti dostupna na svim nivoima lokalnih samouprava", rekao je ministar.

Dodao je da zakon propisuje i refundaciju troškova državi, ukoliko gradjanin uspe u sporu i naplati odštetni zahtev.

Selaković je rekao da se zakon pisao godinama, ali da do sada nije donet jer je njegova primena izuzetno skupa i komplikovana.

"To je zakon koji je izuzetno kompleksan, koji je izuzetno težak za sprovodjenje i za koji su potrebana ozbiljna, velika materijalna sredstava, ali zakon koji nam svako doprinosi ostvarivanju što boljih rezultata i na polju evropskih integracija", naveo je Selaković.

Pored zakona koji će omogućiti da najugroženiji o trošku države dobiju pravne zastupnike i svu potrebnu pravnu pomoć, Selaković je rekao da će se pred poslanicima naći i Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Ministar je kazao da je taj predlog Zakona trenutno na ekspertizi u Evropskoj komisiji, a da je prethodno dobio odličnu ocenu Saveta Evrope.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Selaković: Uskoro zakoni za kvalitetniju pravnu zastitu

Izvor: Blic, 09.Avg.2014

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas da bi Skupština Srbije uskoro trebalo da usvoji set zakona koji će građanima obezbediti bržu, kvalitetniju i dostupniju pravnu zaštitu. ..On je u intervjuu za agenciju Beta naveo da se do kraja godine očekuje usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.