Uhapšen Roman Polanski

Izvor: RTS, 27.Sep.2009, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Roman Polanski

Na osnovu naloga koje su izdale Sjedinjene Američke Države pre 31 godine, u Švajcarskoj uhapšen reditelj Roman Polanski. Predsednik Poljske Leh Kačinjski obećao da će posredovati u aferi Polanskog. Američke vlasti imaju 40 dana da zatraže izručenje.

Ministarstvo pravde Švajcarske saopštilo je da je poznati režiser Roman Polanski zadržan u pritvoru zbog mogućeg izručenja SAD na osnovu poternice zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjom devojčicom 1977. godine. Američke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlasti imaju 40 dana da formalno zatraže izručenje Polanskog, izjavila je portparolka švajcarskog ministarstva pravde.

Hapšenje reditelja Romana Polanskog u Cirihu gde je na filmskom festivalu trebalo da mu bude uručena nagrada za životno delo predstavlja "pravni skandal koji će narušiti reputaciju Švajcarske", ocenilo je Švajcarsko udruženje scenarista i reditelja.

Udruženje u saopštenju tražio od švajcarskog pravosuđa da "ne koristi davanje kulturne počasti svetski priznatom sineasti za sudsku farsu".

U saopštenju švajcarskih vlasti navodi se da je Polanski uhapšen juče, po dolasku u Cirih na filmski festival, gde je trebalo da mu bude uručena nagrada za životno delo.

Uhapšen je na granici na osnovu poternice koju su još 1978. godine raspisale Sjedinjene Države.

Roman Polanski pobegao je 1978. godine iz SAD pošto je prethodno priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos sa 13-godišnjom devojčicom Samantom Greimer i od tada nije kročio na američko tlo.

Polanski je prošle godine predao zahtev sudu u Los Anđelesu, u kome je zatražio da se obustavi postupak protiv njega, a advokatski tim Romana Polanskog tvrdio je da ima i dokaze koji će reditelja osloboditi krivičnog gonjenja.

Žrtva, Samanta Greimer, koja sada ima 44 godine, nedavno je u intervjuu medijima rekla da Polanski ne bi trebalo da ide u zatvor i da ne predstavlja opasnost za društvo.

Režiser klasika kao što su "Kineska četvrt", "Rozmarina beba" i "Pijanista" iz 2002. godine za kojeg je dobio Oskara, poslednje tri decenije živi u Francuskoj.

Roman Polanski rođen je 1933. godine u Parizu u porodici poljskih Jevreja koji su se 1937. godine vratili u domovinu u Krakov a za vreme rata završili u nacističkim koncentracionim logorima koje deo porodice nije preživeo.

Polanski je studirao režiju na slavnoj filmskoj akademiji u poljskom Lođu, igrao je u nekoliko filmova poljskog klasika Andžeja Vajde a posle svog debitantskog ostvarenja "Nož u vodi" za koje je dobio nagradu kritike na festivalu u Veneciji a koje se nije dopalo komunističkim vlastima emigrirao je 1962. godine iz Poljske.

Svetsku slavu stekao je američkim i evropskim filmovima "Rozmarina beba", "Kineska četvrt", "Tesa" a za film "Pijanista" 2002. godine dobio je američkog Oskara, Zlatnu palmu u Kanu i francusku nagradu Cezar.

Poljska će tražiti pomilovanje? 

Poljski zvaničnici oglasili su se povodom hapšenja Polanskog. "Taj slučaj zahteva međunarodnu reakciju. Takav pritisak može da ima veliki značaj. Način na koji je veliki režiser uhapšen je uvredljiv", rekao je poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski.

Ministarstvo kulture već je zatražilo od poljske diplomatije da interveniše, a ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski ne isključuje da će zatražiti od američkog predsednika pomilovanje za Polanskog.

"Polanski ima dvojno francusko-poljsko državljanstvo, te ima puno pravo na našu konzularnu pomoć", podsetio je Šikorski.

Poljsku kulturnu javnost i zvaničnike posebno je ogorčilo to što je Roman Polanski pozvan kao gost filmskog festivala u Švajcarskoj, a umesto da preuzme nagradu za životno delo, on je uhapšen.

I predsednik Poljske Leh Kačinjski obećao je da će posredovati u aferi Polanskog, koji izbegava već 31 godinu američko tlo a takođe i Veliku Britaniju u strahu da bi bio izručen.

Poljaci su uvereni da njihov slavni zemljak nije kriv, pošto je devojčica kasnije priznala da je sama pristala na seks sa režiserom, te da Polanski nije dobio pravo da se pošteno brani i odbrani od optužbi za silovanje maloletnice.

Za to bi mu inače, da se proces vodi sada u Poljskoj po nedavno poooštrenim antipedofilskim paragrafima krivičnog zakona pretila čak prinudna hemijska kastracija ili boravak u psihijatrijskoj bolnici zatvorenog tipa dok se ne podvrgne lečenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarska: Uhapšen Roman Polanski

Izvor: B92, 27.Sep.2009

Roman Polanski (FoNet, arhiv)..Cirih -- Filmski režiser Roman Polanski uhapšen je sinoć čim je kročio na švajcarsku teritoriju na osnovu zahteva SAD iz 1978., saopštio je Ciriški filmski festival... Polanski (75) je doputovao u Švajcarsku da bi prisustvovao Ciriškom filmskom festivalu gde je...

Nastavak na B92...

Uhapšen Roman Polanski

Izvor: Mondo, 27.Sep.2009

Režiser je uhapšen zbog poternice izdate u SAD pre više od 30 godina, zbog seksualnih odnosa sa maloletnicom. Švajcarske vlasti čekaju zahtev za izručenje.

Nastavak na Mondo...

Reditelj sa poternice

Izvor: Danas, 27.Sep.2009

Poput groma iz vedra neba, svet je juče potrefila vest da je švajcarska policija, na granici svoje zemlje, uhapsila proslavljenog reditelja Romana Polanskog, na osnovu naloga koji su izdale Sjedinjene Američke Države još pre 31 godinu. U nalogu za hapšenje iz 1978. godine, Polanski se krivi za...

Nastavak na Danas...

Polanski u pritvoru

Izvor: Popboks, 27.Sep.2009

Režiser Roman Polanski zadržan je juče u Švajcarskoj pritvoru na osnovu poternice koju je izdala Amerika zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjom devojkom, koji se dogodio 1977. godine. U saopštenju švajcarskih vlasti koje prenosi Beta, navodi se da je Polanski uhapšen po dolasku...

Nastavak na Popboks...

Uhapšen Roman Polanski

Izvor: BBC na srpskom, 28.Sep.2009, 02:05

Slavni režiser uhapšen u Švajcarskoj na osnovu naloga izdatog u SAD 1977. zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjom devojčicom.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.