Uhapšen Roman Polanski

Izvor: Blic, 27.Sep.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Roman Polanski

Reditelj Roman Polanski uhapšen je juče u Švajcarskoj na osnovu naloga koji su izdale Sjedinjene Američke Države pre 31 godine, zbog poznatog seks skandala sa maloletnicom.

Polanski je trebalo da gostuje na Filmskom festivalu u Cirihu na kojem se prikazuje retrospektiva njegovog stvaralaštva i predviđeno je bilo da tom prilikom primi nagradu za životno delo.

Polanski je 1978. godine pobegao iz SAD pošto se izjasnio krivim za seksualni odnos sa trinaestogodišnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devojčicom i od tada nije kročio na američko tlo.

"Švajcarske vlasti čekaju zvaničan zahtev SAD za izručenje Polanskog. Na osnovu sporazuma o izručenju između Švajcarske i SAD, u hitnim slučajevima može biti zatraženo privremeno hapšenje tražene osobe", rekla je večeras portparolka švajcarskog ministarstva pravde Brižit Hauze-Šes.

Polanski, prema švajcarskim zakonima, ima pravo da se žali na eventualnu odluku o izručenju ili zbog zadržavanja u pritvoru.

Rediteljev francuski advokat Žorž Kijman rekao je da je još rano govoriti o tome da li će Polanski biti izručen i da nastroji da poternica u Cirihu bude poništena.

Američke vlasti su izdale nalog za hapšenje zbog davanja opijata i alkohola 13-godišnjoj devojčici, sa kojom je Polanski imao i protivzakonite seksualne odnose u kući Džeka Nikolsona.

Polanski je zbog toga uhapšen 1977. godine u Los Anđelesu i proveo je 42 dana na psihijatrijskom posmatranju. Pobegao je iz SAD pre nego što mu je izrečena sudska kazna i od tada je živeo u Evropi izbegavajući države koje bi mogle da ga izruče SAD.

Režiser filmskih klasika "Kineska četvrt", "Rozmarina beba" i "Pijanista" iz 2002. za kojeg je dobio Oskara, poslednje tri decenije živi u Francuskoj.

Švajcarski umetnici osudili hapšenje

Hapšenje reditelja Romana Polanskog predstavlja pravni skandal koji će narušiti reputaciju Švajcarske, ocenilo je danas Švajcarsko udruženje scenarista i reditelja.

Udruženje u saopštenju tražio od švajcarskog pravosuđa da "ne koristi davanje kulturne počasti svetski priznatom sineasti za sudsku farsu".

"Taj slučaj zahteva međunarodnu reakciju. Takav pritisak može da ima veliki značaj. Način na koji je veliki režiser uhapšen je uvredljiv", kazao je danas poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski.

Kušner traži zaštitu prava

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner zatražio je danas od švajcarske ministarske spoljnih poslova Mišelin Kalmi-Rej da budu poštovana prava reditelja Romana Polanskog i da se slučaj brzo i pozitivno reši.

Francuski ministar kulture Frederik Miteran izjavio je da je zaprepašćen hapšenjem Polanskog, koji poslednjih tridesetak godina živi u Francuskoj i ima njeno državljanstvo.

On je kazao da "duboko žali što se ponovo nameće teško iskušenje nekome koji je već morao da prođe kroz toliko toga".

Ministarstvo kulture već je zatražilo od poljske diplomatije da interveniše, a ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski ne isključuje da će zatražiti od američkog predsednika pomilovanje za Polanskog.

"Polanski ima dvojno francusko-poljsko državljanstvo, te ima puno pravo na našu konzularnu pomoć", podsetio je Šikorski.

I predsednik Poljske Leh Kačinjski obećao je da će posredovati u aferi Polanskog.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.