UNS: OEBS nije obezbedio prevod srpskim novinarima

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: OEBS nije obezbedio prevod srpskim novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) uputilo je danas protest Misiji OEBS na Kosovu, jer novinarima koje je pozvala na konferenciju u Prištini o sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma nije obezbedila prevod na srpskom.

UNS i DNKiM su u saopštenju ocenili da je na taj način prekršeno pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i da je točinila institucija koja bi trebalo da bude primer poštovanja zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i prava zajednica na Kosovu.

Misija OEBS-a je, dodaje su saopštenju, na pitnje predstavnika UNS-a zašto nije poštovala zakonska i ustavna obaveza o poštovanju prava na upotrebu službenih jezika izrazila iskreno žaljenje zbog propousta.

U odgovoru na pismo navedeno je i da je propust isključivo tehničke prirode i da je nastao kao rezultat nesporazuma.

“Nastojaćemo da se sličan događaj ne desi u budućnosti i ostajemo posvećeni daljem promovisanju jezičkih prava na Kosovu i saradnji sa medijima”, naveo je OEBS predstavnicima UNS-a.

UNS i DNKiM smatraju da se ovakvom praksom ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već se i ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

UNS i DNKiM su u više navrata protestovali protiv kršenja ;Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih institucija i nastaviće da prati i suprostavlja se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS: OEBS nije obezbedio prevod srpskim novinarima

Izvor: B92, 28.Jun.2016

Beograd -- Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) uputilo je danas protest Misiji OEBS na Kosovu...Kako navode, OEBS novinarima koji je pozvao na konferenciju u Prištini o sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma nije obezbeđen prevod na srpskom...UNS...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.