U Srbiji je sutra Dan državnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji je sutra Dan državnosti

U Srbiji se sutra slavi 15. februar - Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković predvodiće sutra državnu ceremoniju u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće sutra venac na Spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << neznanom junaku na Avali, u 11.30 u zgradi Predsedništva uručiće odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama, a uveče će biti održan prijem povodom Dana državnosti.

Pripadnici jedinice Garde Vojske Srbije danas će obaviti počasnu artiljerijsku paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu u Beogradu. Iz šest artiljerijskih oruđa biće ispaljeno 10 plotuna.

Praznik Dana državnosti određen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Tog dana i Srpska pravoslavna crkva slavi Sretenje.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UOČI PROSLAVE SRETENJA: Danas u 16 sati počasna paljba sa Savskog platoa

Izvor: Kurir, 14.Feb.2017

...Počasna paljba biće izvršena, danas, 14 februara u 16 časova Ministarstvo odbrane pozvalo je građane i predstavnike medija da prisustvuju artiljerijskoj paljbi..Autor: Tanjug,Foto: Nemanja Pančić

Nastavak na Kurir...

Počasna paljba povodom Dana državnosti sa Kalemegdana FOTO

Izvor: B92, 14.Feb.2017

Beograd -- Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, Garda Vojske Srbije izvela je počasnu artiljerijsku paljbu sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa...Počasni plotuni ispaljeni su sa Savske terase Kalemegdana...Počasnoj paljbi pristvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.