U OVOM POSLU SU VELIKE PARE: Uzgajanjem ove voćke možete da zaradite do 13.000 evra

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jul.2016, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U OVOM POSLU SU VELIKE PARE: Uzgajanjem ove voćke možete da zaradite do 13.000 evra

U Hrvatskoj proizvodnja aronije donosi prihod koji je mnogo veći od gajenja drugog voća, pa tako jedan hektar zasađene aronije donosi prihod od 13.000 evra. 

Na najvećoj slavonskoj plantaži aronije u Slatiniku Drenjskom ne kriju zadovoljstvo. ”Proizvodnja je isplativa. Ako vam je hektar pšenice od 4 do 8 hiljada kuna, a hektar aronije je negde 100 hiljada kuna”, kaže Darko Balaš, šef prodaje.

Aronija  je najveći antioksidans među voćem, podnosi temperature >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i do minus 47. Zovu je još i sibirska borovnica. Slavonsko sunce godi aroniji. Gromovi su se savili od težine. Sve je spremno za početak berbe.

- Zrela je. Očekuje se prinos od 2-3 kilograma po žbunu. Mislim da je to idealno. Rod odličan - rekao je Ivica Brkić iz Slatinika Drenjskog.

Možemo nizati poređenja i s drugim kulturama koje uspevaju u Slavoniji. Kilogram šljiva iznosi 3 kune. Kilogram aronije 60 kuna.

Foto: Flickr/Bruce Baugh

- U sedmoj godini, kada rodi najviše, dođete do cifre od 12 tona po hektaru - dodaje Balaš.

Jedan će deo u prodaju, a drugi u preradu.

- S obzirom da je takav proizvod kojeg ne možete dugoročno čuvati, onda morate od njega napraviti nove proizvode. Mi pravimo sokove, čajeve, prah, kapsule, džemove - Zlatko Alegić, vlasnik plantaže aronije.

Novi proizvodi. Dodata vrednost. Slavonska je aronija i slađa od konkurencije sa severa.

- Na slavonskom suncu možete postići jako mnogo briksa, tako da je puno bolja recimo od poljske aronije - rekao je Zlatko Alegić, vlasnik plantaže.

Poljska je među vodećim svjetskim uzgajivačima aronije. U Hrvatskoj se, uprkos isplativosti, plantaže aronije još uvek mogu izbrojati prstima jedne ruke.

(Telegraf.rs/ dnevnik.hr)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.