U  Meksiku »niče« eksperimentalni grad od milijardu dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Okt.2015, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Meksiku »niče« eksperimentalni grad od milijardu dolara

U sušnim ravnicama na jugu pustinje Novog Meksika, uzdićiće se grad iz pijeska.

Planiran za populaciju od 35.000 ljudi, grad će činiti savremeni poslovni distrikt u centru i porodične kuće u predgrađu. Imaće i parkove, tržne centre i crkvu.

Međutim, niko ga nikada neće zvati svojim domom.

Projekat nazvan CITE (Centar za inovacije, testiranje i evoluaciju) predstavlja model običnog američkog grada. Međutim, taj grad neće biti tako običan jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << će se koristiti za razvoj nove tehnologije koja će oblikovati budućnost urbane sredine.

Šema vrijedna milijardu dolara će služiti za sprovođenje eksperimenata u oblasti transporta, izgradnje, komunikacije i sigurnosti.

CITE će obuhvatiti i specijalizovane zone za razvoj novih oblika poljoprivrede, energetike i tretman vode.

Vizija ovog projekta je okruženje u kojem će se testirati novi proizvodi, usluge i tehnologije, ali bez uznemiravanja svakodnevnog života ljudi.

Bez brige o ljudskoj populaciji, mogućnosti proizvodnje i testiranja su beskrajne.

U planu su testiranja vozila bez vozača na osjetljivim putevima, izgradnja kuća koje su otporne na prirodne katastrofe i opremljena najnaprednijom tehnologijom. Takođe će biti testirani i alternativni izvori energije poput torijuma.

Vjeruje se da će ovakav grad privući veliki broj klijenata iz javnog i komericijalnog sektora, uključujuči i vladine organizacije, akademske institucije i neke od najvećih svetskih tehnoloških kompanija.

Izgradnja će početi ove, a grad bi mogao da bude operativan već 2018. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.