Turska oborila ruski borbeni avion

Izvor: VOA, 24.Nov.2015, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska oborila ruski borbeni avion

Ruski predsednik poručio da je obaranje aviona "nož u leđa" Rusiji i da će imati ozbiljne posledice po odnose dve zemlje, dok Ankara tvrdi da je letelica ignorisala upozorenja da napusti turski vazdušni prostor

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Tursku da je “zabola nož” u leđa Rusiji i da podržava terorizam nakon što je turski F16 oborio ruski borbeni avion Su-24 na granici sa Sirijom.

Ankara je saopštila da je avion oboren danas nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << povredio turski vazdušni prostor i da je ignorisao 10 upozorenja. Turski premijer Ahmet Davutoglu naglasio je da njegova zemlja ima pravo da preduzme akciju protiv bilo koga ko povredi njen vazdušni prostor.

Moskva tvrdi da avion nikada nije napustio sirijsku teritoriju. Ruski predsednik je naveo da je borbeni avion leteo iznad sirijske teritorije, na kilometar udaljenosti od granice sa Turskom, kada je oboren i da nije predstavljao pretnju za Tursku.

“Ovaj događaj izlazi van okvira borbe protiv terorizma. Današnji gubitak je nož u leđa koji su zabili saučesnici terorista”, rekao je Putin na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom II u Sočiju.

Takođe je dodao da je Rusija davno primetila da velike količine nafte ulaze u Tursku sa teritorije koja je pod kontrolom Islamske države, te da se time obezbeđuju velike količine novca za tu terorističku grupu. Putin je naglasio da  će “današnji tragični događaj imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.”

Na video snimku iz tog područja može da se vidi kako se dva pilota spuštaju padobranom posle katapultiranja, dok je jedna sirijska pobunjenička grupa kasnije objavila snimak jednog od pilota za kojeg je navela da je mrtav. Rusija je prethodno saopštila da su se piloti katapultirali i da je njihova sudbina nepoznata.

Turska je povodom incidenta zatražila sazivanje vanrednog sastanka NATO-a, da bi obavestila članice o obaranju ruskog aviona. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se avion srušio u Turkmenskim planinama, u pokrajini Latakija.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je Turska obavestila Sjedinjene Držage da je oborila ruski borbeni avion koji je povredio njen vazdušni prostor i da američke snage nisu bile umešane u tu akciju. Turski zvaničnici više puta su upozoravali zbog letelica, uključujući i ruske, koje se ulazile u njen vazdušni prostor tokom građanskog rata u Siriji

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.