Trudnice na bolovanju ne primaju ni dinara

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice na bolovanju ne primaju ni dinara

Mnoge trudnice koje moraju da održavaju trudnoću na bolovanju već skoro tri meseca ne dobijaju novčanu nadoknadu.

U RFZO-u kažu da se deo nadoknade od 65% isplaćuje u zakonskom roku, a da je problem nastao u obračunu 35% nadoknade koje idu na račun trudnice.

Oni obećavaju da će deo naknade početi da se isplaćuje najkasnije 10. marta. Kažu da su uzrok ovom kašnjenju tehnički problemi prilikom primene naloga Državne revizorske institucije da se izmeni formula >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za obračunavanje. Iako je formula izmenjena, to neće uticati na iznos koji stiže direktno na račun budućim mamama.

- Obračun nadoknade zarade u visini od 65% ne kasni i isplaćuje se u roku koji je propisan Zakonom o zdravstvenom osiguranju - tvrde za Bebac u RFZO, iako mnoge trudnice nisu dobile novac uprkos blagovremenoj reakciji poslodavca.

Pojedini poslodavci o svom trošku trudnicama isplaćuju plate kada i svim ostalim zaposlenima, a neki 65% nadoknade isplaćuju tek kada im RFZO uplati iznos na račun. U tim slučajevima, isplata tog dela nadoknade zavisi od toga koliko brzo je poslodavac podneo obračun Fondu i za koliko dana je njegov zahtev obrađen i novac uplaćen.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Bebac: Trudnice ne dobijaju nadoknadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015

Mnoge trudnice koje moraju da održavaju trudnoću na bolovanju, već skoro tri meseca ne dobijaju novčanu nadoknadu. Iako je početkom prošle godine doneta odluka da se iz budžeta Srbije isplaćuju celi iznosi zarada za trudnice na porodiljskom ili trudničkom bolovanju, na portalu za roditeljstvo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.