Talibani odbili da produže prekid vatre sa vladom Pakistana

Izvor: Blic, 16.Apr.2014, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talibani odbili da produže prekid vatre sa vladom Pakistana

Pakistanski talibani objavili su da neće produžiti prekid vatre koji je počeo u martu, čime se okončava njihovo primirje sa vladom, prenosi danas BBC. Portparol pakistanskih talibana Šahidulah Šahid (C) sa telohraniteljima

Portparol talibana Šahidulah Šahid rekao je danas da su se na taj korak odlučili zbog toga što vlada ignoriše njihove zahteve, ali je dodao da ostaju posvećeni mirovnim pregovorima. BBC navodi da još nema reagovanja pakistanske vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Mirovni razgovori sa talibanima bili su ključno obećanje u kampanji premijera Navaza Šarifa pred prošlogodišnje izbore. Talibani su 1. marta pristali na jednomesečni prekid vatre, koji je potom produžen do 10. aprila. Vlada je, takođe, obustavila vazdušne napade protiv ekstremista.

Talibani su danas, međutim, saopštili da je njihov centralni savet "jednoglasno odlučio da ne produži prekid vatre", jer je vlada ostala "potpuno gluva" na prvobitne zahteve talibana.

- Međutim, pregovori će se nastaviti sa potpunom iskrenošću i ozbiljnošću - rekao je Šahid.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Čodri Nisar Ali Han rekao je pre nekoliko dana da se razgovori približavaju "sadržajnoj" fazi.

Vlada je počela ranije ove godine pregovore sa talibanima, u pokušaju da okonča njihovu nasilnu borbu protiv države, u kojoj je stradalo do sada hiljade ljudi.

Pregovori pakistanske vlade i talibana nastavljeni su još neko vreme, ali u poslednje vreme sve su češći izveštaji da su zapali u ćorsokak.

Uprkos dosadašnjem prekidu vatre, Pakistan je prošlog meseca nastavio da bude na meti napada, uključujući i onaj na jednoj pijaci u Islamabadu, u kojom je poginulo najmanje 20 ljudi.

Talibani su odbacili svaku povezanost s napadom, ali dopisnici iz Pakistana navode da talibani predvode jednu labavu mrežu teritorijalno nezavisnih ekstremističkih grupa sa različitim ciljevima, od kojih neke ne odobravaju mirovne razgovore.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.