Tahiri: Kosovo je uslov ulaska u EU

Izvor: B92, 09.Mar.2015, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Kosovo je uslov ulaska u EU

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri uverena je da je Srbija "svesna" da mora da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u EU.

"EU je zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom i taj uslov je oličen u Poglavlju 35 u procesu pridruživanja za Srbiju", rekla je Tahiri za list "Danas".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je istakla da Zajednica srpskih opština na severu Kosova, u skladu sa kosovskim zakonima i briselskim sporazumom, neće imati izvršna niti nadzorna ovlašćenja, već koordinatorsku i savetodavnu ulogu.

Ministarka je dodala da Srbija "interno i za potrebe kućnog političkog marketinga" može da tumači briselski sporazum kako hoće, "iako je svesna da je to međunarodna obaveza i standard EU".

Tahiri je ocenila da je Srbija ne samo neefikasna u sprovođenju briselskog sporazuma i drugih dogovora, nego ih i krši, i kao primer navela podršku Beograda paralelnim strukturama na Kosovu.

Na pitanje o mogućnosti da zakon o specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova ne prođe u kosovskom parlamentu, Tahiri je odgovorila da se taj nacrt zakona odnosi na pojedince a ne OVK, koja je "međunarodno priznata" kao "borba protiv srpske genocidne agresije".

"Podržavamo međunarodnu pravdu i spremni smo da sarađujemo kako bi istina preovladala neosnovane optužbe protiv naših boraca za slobodu, iako je suštinski reč o nepravednom procesu", kazala je kosovska ministarka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija mora da prizna Kosovo pre ulaska u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Mar.2015

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izrazila je uverenje da je Srbija "svesna" da će morati da prizna nezavisnost Kosova pre ulaska u Evropsku uniju..."EU je zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom i taj uslov je oličen u Poglavlju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.