Izvor: RTS, 12.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Obeshrabriti nova priznavanja Kosova

Diplomatskom aktivnošću sprečićemo nova priznavanja nezavisnosti Kosova, izjavio predsednik Srbije Boris Tadić na Ambasadorskoj konferenciji u Beogradu. Ubrzanje evropskih integracija. Srbija čini sve da okonča saradnju sa Hagom.

U Palati "Srbija" održana je dvodnevna Ambasadorska konferencija Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kojoj su prisustvovali svi ambasadori i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu.

Premijer Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mirko Cvetković obavestio je ambasadore Srbije o ekonomskoj situaciji u zemlji i o tome koja bi bila njihova uloga u okolnostima svetske ekonomske krize.

Cvetković je rekao da uloga ambasadora ide u dva pravca - da promovišu Srbiju u smislu ulaganja i trgovine i da posmatraju kako se ekonomska kriza odvija u zemljama u kojima su ambasadori.

Govoreći o političkim prioritetima Srbije, Cvetković je rekao da je odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedan od stubova politike Srbije.

Predsednik Vlade je takođe izjavio da u narednom periodu na namerava da obavi rekonstrukciju Vlade.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da su nove odluke pojedinih država o priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije moguće i da će Srbija, sa svoje strane, čini sve kako bi obeshrabrila te zemlje.

"Nema nikakve dileme da će pojedine države vršiti pritisak ka novim priznavanjima nezavisnosti Kosova i Metohije, a mi sprečavamo nova priznavanja našom spoljnopolitičkom aktivnošću i obeshrabrujući države da tako nešto urade", rekao je Tadić novinarima u pauzi ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova.

U vezi sa energetskom krizom, koja je nastala prekidom dotoka ruskog gasa i eventualnom tužbom Srbije protiv Ukrajine, Tadić je objasnio da eventualno podnošenje takve tužbe nije u nadležnosti države, već "Srbijagasa".

"O tome treba da razmisli Srbijagas koji je odgovoran pred građanima, verujem da će Srbijagas razmisliti o takvom činu", rekao je Tadić.

Tadić: Nije bilo političke trgovine

Komentarišući navode pojedinih medija i optužbe opozicionih partija da su Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka napravile nagodbu kako bi bilo omogućeno blagovremeno usvajanje budžeta za 2009. godinu, Tadić je poručio da političkih trgovina te vrste nije bilo.

"Nikakvih nepravilnosti u vezi sa obezbeđivanjem kvoruma i glasanjem oko budžeta nije bilo. Nije bilo nikakvih podmićivanja, i demantujem sve spekulacije na tu temu. Ako su se takvom politikom nekada bavili političari u srpskom parlamentu, danas se više ne bave", istakao je Tadić.

Ambasadorima Srbije, u nastavku konferencije, o strateškim pravcima, aktuelnoj državnoj politici i spoljnopolitičkim prioritetima govorili su premijer Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da Srbija osuđuje nasilje u pojasu Gaze i poziva na obustavu ratnih dejstava.

"Priključujemo se glasu celog sveta, koji osuđuje nasilje u Gazi i pozivamo na obustavu ratnih dejstava,na prestanak raketiranja Izraela i na prestanak napada na pojas Gaze, rekao je Jeremić novinarima u pauzi druge ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova, koja se održava u Beogradu.

Ministar inostranih poslova, nije želeo da odgovori na pitanje novinara, da li je bivši glavni i odgovorni urednik lista"Politika" Ljiljana Smailović i dalje kandidat za ambasadora u Kanadi.

"Bilo bi otkrivanje državne tajne da diskutujemo o tome do dobijanja agremana za bilo kog ambasadora", naveo je Jeremić.

"Ne mogu da vam kažem, da li je ona ikada predložena za ambasadora", rekao je srpski šef diplomatije.

Tokom prvog dana konferencije počasni gost, šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, pozvao je Holandiju da omogući da otpočne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije sa EU.

Učesnicima Ambasadorske konferencije Moratinos je rekao da Srbija na putu evropskih integracija mora da uradi i svoj "domaći zadatak" i sprovede neophodne reforme.

Španski ministar spoljnih poslova pohvalio je srpsku vladu za zrelost koju je pokazala u odbrani Kosova i ponovio da je Španija, koja nije priznala Kosovo, "veoma bliska u odbrani vrednosti u koje dve zemlje veruju kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova".

Ubrzanje evropskih integracija

Ministar Jeremić ukazao je i na strateške prioritete Srbije u 2009. godini, posebno ističući ubrzanje evropskih integracija i podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji.

Šef diplomatije naglasio je da je krajnje vreme da se odblokira prelazni sporazum Srbije i EU, pošto Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Ambasadorska konferencija prvi put je održana u decembru 2007. godine, po ugledu na razvijene diplomatije u svetu, s namerom da postane praksa i u Srbiji.

Govoreći o odnosima sa velikim silama, Jeremić je istakao da je uveren da će veze Srbije i Rusije nastaviti da jačaju tokom narednih godina i da se, posle inauguracije Baraka Obame za predsednika SAD, otvara strateška mogućnost za popravljanje odnosa s Amerikom.

Jeremić je istakao da će Srbija posebnu pažnju poklanjati produbljivanju bliskih odnosa sa Kinom i Indijom.

"Srbija je nezamenljiv faktor demokratske stabilnosti i sigurnosti na Balkanu. Naše namere su jasne, naši kapaciteti očigledni, a naša rešenost da se u potpunosti integrišemo u EU nepokolebljiva. Udruživanjem snaga Beograd i Brisel mogu da obezbede evropsku budućnost čitavom regionu", poručio je Jeremić.

Srbija čini sve da okonča saradnju sa Hagom

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija radi sve kako bi okončala saradnju sa Haškim tribunalom i kako više ne bi bila "ucenjena".

"Bez obzira šta mislili o toj saradnji, to je obaveza Srbije. Cela Srbija je ucenjena zbog Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekao je Dačić na ambasadorskoj konferenciji.

Ministar Dačić je rekao da je dobrovoljna predaja najbolje rešenje, ali je dodao da država namerava da stavi tačku na pitanje saradnje sa Hagom.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je ambasadore upoznao sa aktivnostima Ministarstva i obavestio ih da Srbija vodi uspešnu i organizovanu borbu protiv kriminala, posebno protiv organizovanog kriminala i najavio da će i Savet za nacionalnu bezbednost raspravljati o koordinaciji zajedničkih akcija vezanih za borbu protiv organizovanog kriminala.

Dačić je najavio da u februaru dolazi prva od četiri komisije Evropske unije koje treba da utvrde napredak Srbije na mapi puta ka beloj šengenskoj listi, i dodao da u drugoj polovini ove godine očekuje pozitivan odgovor za bezvizni režim sa zemljama šengenske zone.

Jeremić za RTS: Pritisak zemalja EU na Holandiju

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić najavio je da će ove godine biti izvršena sistematizacija radnih mesta u Ministarstvu spoljnih poslova, zamenjeni određeni kadrovi u zemlji i inostranstvu i podmlađena diplomatska mreža.

Jeremić je, gostujući u Drugom dnevniku RTS-a, rekao da je 2008. godina bila godina velikih iskušenja za srpsku diplomatiju jer je trebalo "biti svuda i na svakom mestu" i dodao da je postignut veliki uspeh, posebno na sednici Generalne skupštine UN i dodao je da zbog toga nije bilo vremena da se posveti unutrašnjoj reformi Ministartsva.

Komentarišući izjavu šefa španske diplomatije Migel Anhela Moratinosa da bi Holandija trebalo uveriti da se odmrzne prelazni trgovinski sporazum, Jeremić je rekao da je to snažna poruka poslata iz Beograda jer je taj sporazum prvi korak u ubrzanju evropskih integracija.

Jeremić je dodao  da je tokom razgovora sa Moratinosom, koji je bio gost na Ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, bilo reči o konkretnim akcijama koje će Španija ali i druge zemlje EU preduzeti da se poveća pritisak na Holandiju.

Komentarišići cilj skupa Jeremić je rekao da se radi o tradicionalnoj konferenciji, koja se organizuje po ugledu na ministarstva spoljnih poslova drugih zemalja i dodao da je to druga ambasadorska konferencija u Srbiji i dodao da je to prilika da se ambasadori i drugo visoko diplomatsko osoblje u direktnom razgovoru s državnim vrhom upozna s prioritetima zemlje u ovoj godini.

"Predsednik Tadić je rekao da Srbija ima tri strateška prioriteta. Centralni strateški prioritet je priključenje EU. Druga dva podjednako važna prioriteta su nastavka diplomatske borbe za odbranu ustavnog poretka i odbranu teritorijalnog integriteta zemlje kao i poboljšanje odnosa u regionu", rekao je Jeremić.

Srpski šef diplomatije je naglasio da je predsednik Srbije govorio i o tri centripetalne tačke spoljne politike: prvo su odnosi sa Briselom, Moskvom i Vašingtonom. Drugo je produbljivanje odnosa sa Indijom i Kinom i treće, povećanje angažmana naše zemlje u Pokretu nesvrstanih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić kleveće Šešelja

Izvor: Kurir, 12.Jan.2009

BEOGRAD - Šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Vojislava Šešelja u Hagu Zoran Krasić juče je, povodom nastavka suđenja Šešelju, optužio lidera SNS Tomislava Nikolića za klevetu i saopštio da je SRS Četvrtom opštinskom tužilaštvu podneo optužni predlog protiv Nikolića zbog pitanja...

Nastavak na Kurir...

Mlađi u diplomatiju

Izvor: Glas javnosti, 13.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče tokom završnog dana ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova da će prioriteti srpske diplomatije u narednom periodu biti očuvanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji, snaženje regionalnog...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.