Švajcarska predstavlja svoj plan

Izvor: B92, 16.Jan.2014, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska predstavlja svoj plan

Beč -- Novi predsedavajući OEBS-om, šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter istakao da bi 2014. trebalo da bude godina pomirenja na zapadnom Balkanu.

On je, obraćajući se Stalnom savetu OEBS, na početku predsedavanja Švajcarske, koje je ujedno i uvod u konsekutivno predsedavanje sa Srbijom, rekao da je jedan od prioriteta podsticaj stabilnosti i bezbednosti, a s tim u vezi podsticanje veće saradnje na zapadnom Balkanu.

Burkhalter je kazao da je imenovao ambasadora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Žerara Studmana za specijalnog predstavnika predsedavajućeg za zapadni Balkan, koji će, kako je dodao, imati zadatak da taj proces prati i omogući. Prema njegovim rečima, u tome može puno pomoći ekspertiza i znanje misija na terenu, oko 1.600 službenika OEBS, koji su važan resurs ove organizacije.

OEBS, kako smatra švajcarski ministar, može da ima važnu ulogu i trebalo bi da podrži implementaciju Briselskog sporazuma Beograda i Prištine. OEBS je, kazao je on, bio fasilitator lokalnih izbora na severu Kosova i dobro je postavljen da podrži nove vlasti u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i pomogne im da efektivno saradjuju sa kosovskim institucijama.

Takođe bi OEBS, smatra Burkhalter, u tesnoj sasradnji sa EU mogao pomoći u uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu. On je najavio da će tokom predsedavanja sarađivati tesno sa srpskim kolegama i istakao da se model konsekutivnog predsedavanja pokazao već korisnim, te da se nada da će biti prihvaćen od narednih predsedavajućih, jer omogućava kontinuitet u radu.

Burkhalter je najavio i da će se Švajcarska, tokom jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om, fokusirati na postepeni napredak umesto na nove velike teme. OEBS je, kako je rekao, i dalje važna institucija, koja nudi mnoge šanse, a njoj su potrebna saradnja i kompromis.

"Ovu godinu, koja je 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata, koji je bio jedan od najsmrtonosnijih konflikata u istoriji čovečanstva, treba iskoristi za izvlačenje pouka iz ove katastrofe po Evropu, kako za nas tako i za buduće genracije. Treba iskoristiti te pouke kako bi obezbedili da naši građani žive u miru", poručio je Burkhalter.

On je podvukao da mir ne treba shvatati kao nestso što se podrazumeva, već se mora podsticati i graditi kroz dijalog i saradnju, a tu je OEBS relevantan, kao organizacija koja je multinacionalni format za mir i dijalog, koja podstiče bezbednost kroz podršku izgradnje demorkatskih institucija.

Burkhalter je ukazao da, iako je rizik od kontinentalnih konflikata manji, živimo u svetu koji se brzo menja i koji je ograničene stabilnosti, u kojem je bilo napretka u pravcu mira i blagostanja, ali u kojem i dalje postoje rezlike u regionima, a postoje i zabrinjavajuće naznake tenzija između istoka i zapada.

Prema njegovim rečima, treba optimalno iskoristiti potencijal OEBS kao foruma za dijalog, i pozvao je zemlje članice da iznesu svoje mišljenje, probleme, ali i predloge za rešenje, dodajući da ne treba da se vode sterilne diskusije.

On je ukazao da kooperativna bezbednost po modelu OEBS nije suprotnost subregionalnih integrativnih procesa, već je na svima da osiguraju da ti procesi ne slabe napore OEBS u izgradnji panregionalne bezbednosne zajednice.

OEBS se, kako je dodao, oslanja na svoje misije, koje podržavaju članice u implementaciji svojih obaveza, i koje su prednost ove organizacije. S tim u vezi je kazao da treba investitrati u prisustvo na terenu, kako bi OEBS bio i dalje efektivan u pružanju podrške.

Govoreći da je prioritet Švajcarske i aktivno uključenje civilnog društva, posebno mladih, on je kazao da je, zajedno sa Srbijom, pokrenuta inicijativa uključenja 57 mladih "ambasadora", koji će izraditi Akcioni plan za mlade.

"Oni su ambasadori mladih, koji će podstaći ciklus pregovora OEBS. Imaju mogućnost da se upoznaju sa OEBS, a mi imamo mogućnost da više naučimo o očekivanjima mladih i njihovim potrebama. Oni će dati predloge za akcioni plan za mlade koji će biti predstavljen na Samitu u Bazelu krajem godine"; najavio je on.

Mladi ambasador u modelu OEBS iz Švajcarske Žeremi Žive rekao je da OEBS treba da ostane platforma za dijalog i da samo kroz saradnju svih država može da se osigura bezbendost.

Mladi ambasador iz Srbije Milena Stošić kazala je da su mladi vredan resurs svih država, i da se nada da će se njihov glas čuti, jer su često loše predstavljeni i neslušani. Ona je ukazala da su mnoge poznate ličnosti dosta toga ostvarile, izumele, dok su još ble ispod 30 godina starosti, i da veruje da mladi mogu stvarno nešto doprineti.

Mladi ambasador iz Ukrajine Olena Čertilina je istakla da se posebna pažnja treba posvetiti obrazovanju, koje može biti ključe ka boljoj bezbednosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija predsedava OEBS-om 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2014

Švajcarska je od 1. januara novi predsedavajući OEBS, čime je formalno započelo sukcesivno predsedavanje ovom institucijom sa Srbijom, koja 2015. preuzima predsedavanje ovom međunarodnom organizacijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Burkhalter: Odlična saradnja sa Srbijom

Izvor: RTS, 16.Jan.2014

Šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter, čija zemlja predsedava OEBS-om, pohvalio saradnju sa Srbijom u toj organizaciji. Prvi put u istoriji OEBS-a, Švajcarska i Srbija dogovorile koordinirano predsedavanje tom organizacijom...Novi predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.