Godina pomirenja na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta, 16.Jan.2014, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina pomirenja na Zapadnom Balkanu

BEČ, 16. januara 2014. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter rekao je u četvrtak u Beču da 2014. treba da bude godina pomirenja na Zapadnom Balkanu i da će OEBS podržati primenu sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, objavljeno je na sajtu OEBS-a.

Burkhalter je predstavio Stalnom savetu OEBS-a prioritete švajcarskog jednogodišnjeg predsedavanja tom organizacijom u okviru sukcesivnog predsedavanja sa Srbijom koja 2015. dolazi na čelo Stalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << saveta.

"Ova 2014. treba da bude godina pomirenja na Zapadnom Balkanu, a OEBS će raditi na unapredjenju regionalne saradnje i podržati primenu sporazuma Beograd-Priština", rekao je švajcarski ministar.

On je takodje pozvao predstavnike 57 članica OEBS-a da izvuku lekcije iz Prvog svetskog rata i poručio da "mir nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo" već da ga treba "graditi i učvršćivati kroz stalni dijalog".

"Stvaranje bezbednosne zajednice za dobrobit svih" je lajtmotiv švajcarskog predsedavanja, rekao Burkhalter, ističući da iza toga stoji čvrsto uverenje da svrha svake politike treba da bude da služi narodu.

Švajcarska je postavila tri opšta cilja tokom predsedavanja: očuvanje bezbednosti i stabilnosti, poboljšanje života ljudi i jačanje kapaciteta OEBS za delovanje.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godina pomirenja na Zapadnom Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2014

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter rekao je danas u Beču da 2014. treba da bude godina pomirenja na Zapadnom Balkanu i da će OEBS podržati primenu sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, objavljeno je na sajtu OEBS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.