Stefanović zadovoljan rezultatima MUP-a u 2015.

Izvor: Press, 25.Dec.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović zadovoljan rezultatima MUP-a u 2015.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zadovoljan je što su rezultati koje je postigao MUP u 2014. opravdali očekivanja najvećeg broja građana, ali će kaže ovu godinu, nažalost, pamtiti i po teškim slučajevima, pre svega po ubistvu Tijane Jurić.
Novu godinu vidi kao novi početak za MUP i obećava uvođenje karijernog napredovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koje će biti utemeljeno novim zakonom.

"Nema više funkcija po preporuci i rođačkim vezama. Nema visokih činova bez rezultata. Slede novi uslovi napredovanja u policiji a to su biografija, zalaganje i profesionalizam", rekao je Stefanović u intervjuu za beogradski Nedeljnik.

Svi će, kaže, dobiti svoju šansu i ko opravda očekivanja, radiće svoj posao. U suprotnom bolje je, poručuje da se sami sklone, jer ću ih ja svakako promeniti.

"Policajac mora biti na raspolaganju građanima 24 sata dnevno, njihova bezbednost je naš najvažniji zadatak. A da bismo povećali nivo bezbednosti, potrebno je da građani imaju više poverenja u naš rad i da poznaju ljude koji patroliraju u njihovom kraju. Lokalni policajci najbolje znaju ko su kriminalci, ko diluje drogu deci i na to treba da ukažu. Onaj ko ne može da opravda očekivanja, ne treba da radi u policiji", izričit je prvi čovek MUP-a.

Ministar najavljuje nove promene i u vrhu MUP-a, ali dodaje da sa tim neće da žuri.

Od vlade Aleksandra Vučića u narednoj godini očekuje da radi na ispunjenju pravaca koji su započeti u ovoj godini.

"Imamo dosta prostora za unapređenja kako bi se nastavilo sa reformskim kursom. Ukoliko se svi planovi ispune, građani Srbije mogu da očekuju boljitak", rekao je Stefanović istakavši da decenijska zaduživanja i ekonomski fijasko moraju otići u prošlost.

Ističe da je ova vlada za razliku od prošlih pokazala da je za nju borba protiv korupcije i kriminala nešto u šta zaista veruju i nešto što zaista sprovodi.

"Kod nas ne važi pravilo DS - kad se zaštite kriminalci iz svojih redova onda je to u redu. Mi smo pokazali čak i na primeru poslanika iz SNS kojeg smo hapsili da nema povlašćenih i da će svi odgovarati ukoliko su krivi", naveo je.

Ističe i da ga optužbe DS da je bilo političkih hapšenja ne dotiču, te dodaje da nijedno hapšenje, od kako je on ministar, nije rezultiralo oslobađanjem na sudu, što samo pokazuje da su dokazi policije čvrsti i da se sve radi u skladu sa zakonom, a ne političkim diktatom.

Kada je reč o tajkunima, ministar kaže da pritisaka zbog tih hapšenja, pa ni u slučaju Gorana Perčevića nije bilo, ali da bi oni bili uzaludni što se njega tiče.

"Mi radimo svoj posao u skladu sa zakonom, ne interesuje nas partijska ili neka druga pripadnost. Što se tiče tog konkretnog slučaja, rukovodili smo se, takođe, zakonom i Perčević je danas u pritvoru", dodao je.

Na pitanje koliko tajkuna u Srbiji još strepi od hapšenja, Stefanović kaže da bi, ukoliko bi odgovorio na to pitanje, moglo da znači da policija nekome preti hapšenjem.

"Ipak, ukoliko neko misli da može da krši zakon, otima novac građana, zloupotrebljava kredite, uništava javna preduzeća, uvek treba da strepi da ćemo zakucati na njegova vrata. Nijedan tajkun nije zaštićen. SNS inače ima reputaciju da nas tajkuni obilaze u širokom luku. Ali krajnja instanca koja odlučuje o svemu je sud. Policija i tužilaštvo treba da budu samo dobar kontrolni organ u sprovođenju zakona", naveo je.

Negirao je pisanje nekih medija da je Dragoslav Kosmajac, koji je označen kao glavni narko-bos u Srbiji, otuđio svoju imovinu pre hapšenja.

"Jedino je tačno da je sud ušao u posed Kosmajčeve imovine. Ukoliko bi neko to pokušao da učini na fiktivni ili nelegalan način, Kosmajac bi sebi otežao položaj, kao i onima koji bi učestvovali u kupoprodaji", ukazao je.

Govoreći o policijskom obezbeđenju određenih ličnosti, ministar kaže da je za svaku od njih urađena bezbednosna procena. A što se tiče broja, kaže, da Uprava za obezbeđenje MUP trenutno obezbeđuje 42 lica i 43 objekta, kao i 25 ambasada.

Upitan kako bi policija reagovala ako bi dobila nalog od premijera da uhapsi haškog optuženika na privremenoj slobodi Vojislava Šešelja i izruči ga Hagu, Stefanović kaže da je to problem Haškog tribunala, a ne Srbije.

"Tribunal nas nije ništa ni pitao, niti obaveštavao, niti je tražio bilo kakve garancije. Slobodno mogu da nastave da se bave njime i da se međusobno dogovaraju kao i do sada", kaže Stefanović i tvrdi da se nije pokajao kada je prihvatio da bude prvi policajac u Srbiji jer je, kaže, znao šta ga čeka.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: MUP opravdao očekivanja

Izvor: B92, 25.Dec.2014

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zadovoljan je što su rezultati koje je postigao MUP u 2014. opravdali očekivanja najvećeg broja građana...On je rekao da će ovu godinu pamtiti i po teškim slučajevima, pre svega po ubistvu Tijane Jurić...Novu godinu vidi kao novi početak za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.