Šta će vam se desiti ako izgubite PIN za zdravstvenu knjižicu: Da li možete da se lečite?

Izvor: Telegraf.rs, 20.Jun.2017, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će vam se desiti ako izgubite PIN za zdravstvenu knjižicu: Da li možete da se lečite?

Građani Srbije koji su dobili nove elektronske zdravstvene knjižice uz njih su dobili i PIN - kombinacija od četiri broja. Ne tako retko, međutim, dešava se da zaboravimo, ili još gore, izgubimo PIN, pa se postavlja pitanje da li nam njegov gubitak može predstavljati neki problem u lečenju, i uopšte u ostvarivanju zdravstvene zaštite.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), pre svega objašnjavaju za Telegraf.rs, da kombinacija četiri broja služi da se uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << takozvanog KZO čitača, pristupi podacima o osiguraniku i njegovom osiguranju, zapravo stanje o doprinosima. 

-  Trenutna upotrebna vrednost PIN koda zdravstvene kartice je u tome da putem aplikacije “KZO čitač” pristupite najažurnijim podacima u bazi Fonda. Nakon očitavanja podataka na čipu zdravstvene kartice uz pomoć aplikacije “KZO čitač”, treba kliknuti na dugme “Pročitaj podatke sa RFZO”. Ovo dugme se nalazi pored dugmeta za štampu, i ova akcija zahteva postojanje internet veze. Aplikacija će od vas tražiti unos PIN koda, nakon čega će se prikazati najažurniji podaci - objašnjavaju u Fondu zdravstva za naš portal.

Foto: Telegraf

U slučaju da neko izgubi PIN kod, novi se može dobiti na šalterima filijala i ispostava Republičkog fonda, ali imali vi njega ili ne, pravo na zdravstvenu zaštitu vam niko ne može oduzeti!

Foto: Telegraf

- U slučaju gupitka PIN-a, nije moguće koristiti gore opisane funkcionalnosti aplikacije “KZO čitač”. To, međutim, ne utiče na ostvarivanje prava zdravstvene zaštite, s obzirom da zdravstvene ustanove mogu proveriti status osiguranja i na druge načine - putem veb servisa i putem sajta Republičkog fonda, a što ne zahteva unos PIN koda - kažu u RFZO.

Inače, aplikacija “KZO čitač” javno je dostupna na adresi www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/ekartica/kzo-down.

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.