Srbiji potreban snažniji parlament

Izvor: RTS, 24.Jan.2010, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potreban snažniji parlament

Koizvestilac Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Andreas Gros ocenio da je Srbiji potreban snažniji parlament, kao protivteža Vladi, koja u pozitivnom smislu dominira nad demokratijom.

Srbiji je potreban snažniji parlament, kao protivteža Vladi, koja u pozitivnom smislu sada dominira nad demokratijom, ali u demokratiji ne sme biti dominacije, izjavio koizvestilac Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Andreas Gros, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kraju dvodnevne posete Beogradu.

Posle razgovora koje su on i drugi koizvestilac, David Harutinijan, vodili u više ministarstava, naročito u ministarstvu spoljnih poslova, Gros je najavio da bi do proleća 2011.godine trebalo da se okonča monitoring Saveta Evrope nad ispunjavanjem obaveza koje proističu iz članstva Srbije u ovoj panevropskoj organizaciji.

Gros je precizirao da je postignut dogovor o koracima Srbije u naredne tri do četiri godine, čime je počeo proces okončanja monitoringa, planiran za proleće naredne godine.

"Vodili smo konstruktivne razgovore i sa kolegama iz parlamenta, ministrom prosvete i državnim sekretarom koji radi na Zakonu o izborima", dodao je Gros.

Srbiji je potreban snažniji parlament, kao protivteža Vladi, koja u pozitivnom smislu sada dominira nad demokratijom, naglasio je Gros, ali u demokratiji ne sme biti dominacije.

"Potrebno je ojačati i pravosuđe, koje je još slabo", ocenio je Gros, napominjući da je suština demokratije u balansu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Prema rečima Grosa, neophodani su bolji Zakon o skupštini i poslovnik, kao i novi Zakon o izborima, koji će više poštovati prava poslanika, jer je "neprihvatljivo je da lideri partija kontrolišu poslaničke grupe u parlamentu".

Neophodan dobar Zakon o lokalnim izborima

Ističući važnost lokalnih samouprava, Gros je pozvao vlasti u Srbiji da donesu i kvalitetan Zakon o lokalnim izborima.

Gros očekuje da svi ti propisi budu usvojeni pre narednih izbora, kako bi oni bili održani na osnovu promenjenog i poboljšanog izbornog zakonodavstva.

Gros je predvideo i da ova godina, u ekonomskom i socijalnom smislu, može biti teška za mnoge u Srbiji.

Zato je potrebno da Vlada, smatra Gros, obezbedi građanima uslove u kojima će sami, što je moguće više, biti u stanju da se izbore sa svakodnevnim problemima.

"U suprotnom, proces demokratizacije, oporavka i integracija može biti doveden u pitanje", upozorio je Gros.

Njegov kolega Harutinijan smatra da bu trebalo izraditi mapu puta o promenama u nekoliko zakonodavnih oblasti i praktičnoj primeni novih zakonskih odredbi.

Mada su mnoge istitucije u Srbiji dostigle zadovoljavajući nivo, Harutinijan misli da "ključnim elementima demokratije" još mora da se radi na jačanju i povećanju kapaciteta državnih institucija.

Posebne korake trebalo bi preduzeti radi razvoja i sazrevanja društva u celini na pravi način, dodao je Harutinijan, koji veruje da su ključni politički faktori u Srbiji spremni za napredak u tom pravcu.

"Nadam se da ćemo aktivno sarađivati sa parlamentom Srbije i ministrom spoljnih poslova, kako bi što skorije izradili ovu mapu zakonodavnih promena", zaključio je Harutijan.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRBIJI POTREBAN SNAŽNIJI PARLAMENT

Izvor: Kurir, 24.Jan.2010

BEOGRAD, 24. januar 2010. (FoNet) - Srbiji je potreban snažniji parlament, kao protivteža Vladi, koja u pozitivnom smislu sada dominira nad demokratijom, ali u demokratiji ne sme biti dominacije, izjavio je FoNetu koizvestilac Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za Srbiju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.