Srbija ne propušta magistralni gasovod

Izvor: RTS, 27.Dec.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne propušta magistralni gasovod

U narednih nekoliko dana treba da bude imenovan direktor srpsko-ruskog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor", izjavio državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić. Nakon toga preduzeće će biti registrovano, najavio Mrakić.

Reagujući na jučerašnje optužbe zamenika predsednika naprednjaka Aleksandra Vučića, da još nije formirano zajedničko preduzeće za podzemno skladište gasa "Banatski dvor", državni sekretar u Ministarstvu energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dušan Mrakić tvrdi da će to biti učinjeno u narednih nekoliko dana.

"Najpre će ruski predstavnik na sednici upravnog odbora imenovati generalnog direktora tog preduzeća, a potom će za 24 časa biti registrovana zajednička kompanija između Srbija gasa i Gasproma - Jugorozgas", naglasio je državni sekretar.

Povodom medijskih spekulacija da je Srbija propustila mogućnost da obezbedi gas i od drugih dobavljača kako bi izbegla potpunu zavisnost od ruskog gasa Mrakić je odgovorio da Srbija nije propustila nikakvu šansu da se poveže na magistralni gasovod koji će spojiti bugarsku prestonicu i grčku luku Aleksandropulis.

"Srbija je spremna i nastaviće razgovore sa svim zemljama u okruženju kada su u pitanju gasne interkonekcije, počev od Rumunije, Bugarske, Makedonije, izgradnje gasovoda prema Crnoj Gori i Hrvatskoj", najavio je Mrakić, povodom medijskih spekulacija da je Srbija propustila mogućnost da obezbedi gas i od drugih dobavljača.

Mrakić je objasnio da se najpre mora uraditi studija izvodljivosti za prolazak "Južnog toka" kroz Srbiju, što se prema njegovim rečima očekuje u prvom kvartalu naredne godine, a posle toga Vlada će moći da razmatra alternativne pravce snabdevanja gasom, kako bi izbegla stopostotnu zavisnost od ruskog gasa.

"Postoje dve varijante ulaska "Južnog toka" u Srbiju iz pravca Bugarske, i to kod Zaječara ili kod Pirota," naveo je državni sekretar i dodao da će, bez obzira na to koja od dve varijante bude izabrana, magistralni gasovod MG-10 biti građen od Niša, preko Pirota do Dimitrovgrada, a početak gradnje zavisiće od konačne trase "Južnog toka".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Direktor, pa registracija "Dvora"

Izvor: Večernje novosti, 27.Dec.2009

Zajedničko preduzeće "Gasproma" i "Srbijagasa" za modernizaciju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor biće registrovano čim ruska strana imenuje direktora i to bi trebalo da se uradi u narednih nekoliko dan

Nastavak na Večernje novosti...

Srbija nije propustila šansu za gasnu konekciju sa Bugarskom

Izvor: Capital.ba, 28.Dec.2009, 09:10

BEOGRAD, Srbija nije propustila nikavu šansu da se poveže na magistralni gasovod koji će spojiti Sofiju u Bugarskoj i grčku luku Aleksandropulis, izjavio je  Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Dušan Mrakić, najavljujući da će Srbija nastojati da obezbjedi snabdjevanje...

Nastavak na Capital.ba...

Registracija za rusko-srpsko preduzeće

Izvor: Capital.ba, 28.Dec.2009

BEOGRAD,  U narednih nekoliko dana treba da bude imenovan direktor zajedničkog srpsko-ruskog preduzeća za podzemno skladište gasa Banatski dvor. Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić najavio je da će odmah poslije toga to preduzeće biti i registrovano. 'Svi dokumenti su spremni...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.