Srbija i Kina vode politiku mira

Izvor: RTS, 17.Dec.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kina vode politiku mira

Kina i Srbija teže da vode nezavisnu politiku i politiku mira, ne ugrožavajući bilo čiji teritorijalni integritet, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon potpisivanja 13 sporazuma između dve zemlje. Između Kine i Srbije postoji razumevanje o pitanjima od centralnog interesa, kaže premijer Kine Li Kećang.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa kineskim premijerom Li Kećangom u Palati "Srbija" posle bilateralnog susreta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zahvalio kineskom kolegi i kineskoj delegaciji.

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija ponosna na to kako glumac Velimir Bata Živojinović i teniser Novak Đoković predstavljaju zemlju u Kini.

Kako je naveo, njegova želja je da kada se čuje reč Srbija, građani Kine znaju da je reč o prijateljskoj zemlji koja vodi ozbiljnu i miroljubivu politiku i da mogu da kažu da je to slobodna, samostalna zemlja koja sama odlučuje.

Primetio je da i Đokoviću veoma prija ambijent u Kini što, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da baš na turnirima u toj zemlji nije izgubio nijedan meč.

Kineski premijer je naveo da je u Kini poznata i srpska rakija loza, za koju je čuo da je sve bolja što je starija.

"Tako je i sa prijateljstvom Srbije i Kine", zaključio je Li.

"Srbija je ponosna što ima takvog gosta. Mislim da smo uspeli da pokažemo tradicionalno srpsko gostoprimstvo", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da Srbija i Kina imaju veoma dobre političke odnose, koje će unapređivati.

"Ma koliko bile različite, Srbija i Kina teže da vode nezavisnu politiku, politiku mira, da ne ugrožavaju bilo čiji teritorijalni integritet i odlično se razumemo i slažemo po svim ključnim i političkim pitanjima", rekao je Vučić.

Premijer Srbije se posebno zahvalio na donaciji vrednoj 35 miliona juana.

Prema njegovim rečima, sa kineskom Eksim bankom dogovoren je još povoljniji kredit za TE "Kostolac", sa produženim grejs-periodom sa pet na sedam godina, a kamata spuštena sa tri na 2,5 odsto.

Vučić je podsetio da su dve zemlje potpisale 13 sporazuma u najrazličitijim oblastima: od razmene najsavremenijih tehnologija do termoelektrana, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

"Smatramo da postoje značajne mogućnosti za prodor srpske robe na kinesko tržište, kao što je i kineska roba dobrodošla na srpsko tržište", naveo je Vučić.

Premijer Srbije se zahvalio što je kineski premijer pokazao veliko poštovanje prema Srbiji, što "poštuje opredeljenja, politiku i evropski put Srbije i što nas tretira onako kako bismo voleli da nas svi tretiraju – kao samostalnu, nezavistnu i slobodnu zemlju".

"To Srbije veoma ceni i poštuje", rekao je Vučić, ističući da će Srbija uzvratiti istom merom.

Li: Želimo da buduće generacije naslede naše prijateljstvo

Kineski premijer Li Kećang rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je, na poziv Aleksandra Vučića, posetio Srbiju.

"Postoji tradicionalno prijateljstvo dve zemlje. Dugo se zalažemo za poštovanje i ravnopravno tretiranje. U septembru, premijer Vučić je bio u Kini i moja poseta je uzvratna. Ako nešto ne uzvratimo onda to nije kulturno", rekao je kineski premijer.

Li Kećang je ocenio da su razgovori bili uspešni i da je postignut konsenzus o unapređenju i čuvanju svetskog mira i razvoja. Rekao je da između dve zemlje postoji poštovanje i razumevanje o pitanjima od centralnog interesa.

Istakao je da je reč o očuvanju sistema koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata, poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Govoreći o modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta Li je istakao da je taj projekat veoma značajan jer će omogućiti ne samo povezivanje dve zemlje, već će podstaći privredu u regionu duž pruge.

Podsetio je da je na prošlogodišnjem Samitu u Bukureštu postignut dogovor između Kine, Mađarske i Srbije o modernizaciji pruge, na kojoj bi voz saobraćao 200 kilometara na čas umesto dosadašnjih 40.

"Na beogradskom susretu mogu reći da je postignuti dogovor već realizovan i postignut napredak, i da je projekat proširen na Makedoniju i Grčku", rekao je Li.

Kako je objasnio, povezivanjem železničke pruge Budimpešta- Beograd, ali i Beograd-Pirej, grčke luke, biće izgrađen takozvana "koneno-morska ekspresna linija" između Kine i Evrope.

"Izgradnja ove pruge neće doprineti samo produbljivanju saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, već i proširenju i obogaćivanju kineskih i evropskih odnosa", rekao je Li.

Kineski premijer je rekao i da njegova zemlja podržava evropske integracije Srbije.

"Želimo da naše prijateljstvo naslede buduće generacije", poručio je Li Kećang.

Prema njegovim rečima dogovoreno da se na osnovu međusovnog poštovanja unapređuje praktična saradnja u kulturi, turizmu, nauci, ali i obrazovanju.

"Već od sledeće godine kineska vlada će udvostručiti stipendije za studenete zemalja centralne i istočne Evrope, jer iskreno želimo u okviru toga da više srpskih studenata studira u Kini", rekao je Li.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija i Kina potpisale 13 memoranduma i sporazuma

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2014

BEOGRAD - Premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Keqiang, ocenili su da će inače dobri politički odnosi dve zemlje dalje napredovati.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.