Srbi u Beču dobili na poklon novi hram

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Beču dobili na poklon novi hram

BEČ -

Rimokatolička nadbiskupija u Beču i Srpska pravoslavna crkvena opština u glavnom gradu Austrije potpisale su ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu, saopštila je ta srpska crkvena opština.

Novi hram, koji je ustupljen srpskoj crkvenoj opštini u Beču, kako se navodi, zameniće dosadašnji hram Uspenija presvete Bogorodice u 17. kvartu, koji po veličini nije odgovarao potrebama pravoslavnih vernika.

Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine, pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda.

U toku Drugog svetskog rata hram je teško oštećen. Frontalna fasada hrama je, međutim, sačuvana u svom prvobitnom obliku.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Beču je najstarija crkvena opština Eparhije srednjoevropske. Prisustvo Srba u glavnom gradu Austrije zabeleženo je još pre Velike seobe Srba krajem 17. veka.

Današnja crkvena opština registrovana je kod vlasti 1860. godine. Povodom 150 godina od ovog događaja, patrijarh srpski Irinej posetio je prošlog septembra Beč i uveličao proslavu jubileja tamošnje crkvene opštine.

Predsednik Crkvene opštine Radosav Mitrović je istakao da je potpisan sporazum o poklonu hrama, a da će ugovor o predaji biti potpisan 30. juna.

"Tada će crkva biti predata crkvenoj opštini. Mi smo presrećni zbog ovog gesta rimokatoličke crkve. Crkva koju ćemo dobiti mnogo je veća od one koju imamo sada u 17. okrugu. Naime, ova crkva prima oko 1.000 vernika", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, crkvena opština dobiće crkvu i propratne prostore, koji sadrže i više stanova.

Rimokatolička crkva u Beču odlučila se na poklon svoje crkve srpskim pravoslavnim vernicima pošto neprestano gubi vernike, pa crkve stoje prazne, dok Srbi na raspolaganju imaju tri hrama, a broj vernika stalno raste.

Protiv poklona su se usprotivili rimokatolici poreklom iz Poljske, koji su održavali mise u crkvi Nojlerhenfeld, pa su čak prikupljali potpise i organizovali demonstracije, ali je kardinal Kristof Šenborn ostao čvrst pri svom stavu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SRPSKOJ CRKVI U BEČU KATOLIČKI HRAM NA DAR

Izvor: Kurir, 17.Jan.2011

BEČ - Rimokatolička nadbiskupija u Beču i Srpska pravoslavna crkvena opština u glavnom gradu Austrije potpisale su ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu, saopštila je ta srpska crkvena opština...Novi hram, koji je ustupljen srpskoj crkvenoj opštini u Beču, kako se navodi, zameniće...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.