Srbi sprečili uvođenje straže KPS

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sprečili uvođenje straže KPS

Kosovska Mitrovica -- Nekoliko stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice sprečilo je oko 13 sati pripadnike KPS da postave tri kontrolne kućice u naselju Tri solitera.

Policija pokušava da spusti tenzije u tom delu grada, rekao je regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti

Kućice su dovezene iz južnog dela grada, a cilj je bio da se pored svakog solitera postavi jedna stražarska kućica u kojoj bi bili pripadnici Kosovske policijske službe.

Hoti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio Tanjugu da su građani izlomili i prevrnuli kućicu koja je trebalo da obezbedi policajcima bolje uslove rada.

"Kontejner je trebalo da služi policajcima za bolje uslove rada u smislu pružanja bezbednosti građanima i stanovnicima Tri solitera. Tenzije su prisutne kod građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, ali pokušavamo zajedno sa njima da spustimo tenzije kako bismo doprineli miru i stabilizaciji situacije", rekao je Hoti.

Policajci su uspeli da postave samo jednu kućicu, ali su je građani prevrnuli i polomili stakla na njoj, rekao je Hoti dodajući da su se građani razišli nešto posle 14 časova.

Prethodno, oko 13 časova, u naselju "Tri solitera" u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je u nedelju ujutro prilikom eksplozije poginuo Albanac, a njegovo dvoje dece povređeno, kosovska policija je pokušala da postavi stražarske kontejnere.

U tim trenucima začula se sirena za uzbunu nakon čega su se gradjani spske nacionalnosti okupili i razlupali kućicu koju su pripadnici kosovske policije dopremili iz južnog dela Mitrovice.

Nakon eksplozije i pogibije Albanca u nedelju ujutro kosovski ministar policije Bajram Redžepi najavio je da će policijske patrole biti raspoređene u tom delu grada.

Euleks i Kfor da obezbede bezbednost

Građanska incijativa Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović upozorila je da najnoviji incidenti u severnom delu Kosovske Mitrovice utiču na pogoršanje bezbednosne situacije i pozvala Euleks i Kfora da preduzmu sve mere i osiguraju mir i bezbednost.

"U vreme krhke bezbednosti, vakuma u političkom dijalogu koji je usledio zbog predizbornih aktivnosti, kod ekstremista se bude ambicije da na brzinu reše stvari, što za posledicu ima povećani broj incidenata", navodi se u saopštenju.

Prema oceni GI, u gradu na Ibru su mogući novi incidenti ukoliko budu izostale efikasne akcije Kfora, Euleks policije i Kosovske policije, a sve to bi vodilo ka daljem pogoršanju bezbednosti.

Ova organizacija je pozvala Euleks, Kfor i KS da preduzmu sve mere i osiguraju mir, sigurnost i bezbednost svih građana na Kosovu i Metohiji, ali i međunarodne organizacije da oštro osude učestale incidente.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Incident u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 09.Apr.2012

Stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice sprečili kosovsku policiju, koja je došla iz južnog, albanskog dela grada, da rasporede stalne policijske patrole u blizini "Tri solitera". Kosovska policija se, posle incidenta, povukla u južni deo grada...Pripadnici kosovske policije pokušali su, oko...

Nastavak na RTS...

KP napadnut na severu Mitrovice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Apr.2012

Nekoliko stotina Srba iz severnog dela Mitrovice sprečilo je danas pripadnike Kosovske policije službe da postave tri kontrolne kućice u multietničkom naselju Tri solitera. Kućice su dovezene iz južnog dela grada, a cilj je bio da se pored svakog solitera postavi jedna stražarska kuchica u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kosovo: Srbi opet na barikadama

Izvor: BanjalukaLive.com, 10.Apr.2012, 13:31

Noć na sjeveru Kosova, posebno u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, protekla je mirno, a u iščekivanju mogućih akcija kosovske policije i Albanaca, Srbi iz ovog podijeljenog grada noć su proveli uz povećano prisustvo na barikadama postavljenim u blizini glavnog mosta i mosta u Bošnjačkoj mahali,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.