Sprečeno odvođenje dece sa Haitija

Izvor: RTS, 31.Jan.2010, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečeno odvođenje dece sa Haitija

Uhapšeni američki državljani koji su, posle razornog zemljotresa na Haitiju, pokušali da izvedu 33 dece bez dokumenata za usvajanje. Ukoliko SAD ne obnovi evakuaciju povređenih, desetine Haićana mogle bi umreti, upozoravaju lekari.

Policija Haitija uhapsila je 10 američkih državljanja dok su pokušavali da, iz zemlje razorene zemljotresom, izvedu 33 dece bez odgovarajućih dokumenata za usvajanje, saopštile su vlasti.

Osumnjičeni su uhapšeni u petak, na glavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << graničnom prelazu Malpas, sa Dominikanskom Republikom, pošto je policija izvršila rutinsku kontrolu vozila. Uhapšeni, pet muškaraca i pet žena, nalaze se u pritvoru u glavnom gradu Haitija, Port-o-Prensu.

Posle razornog zemljotresa koji je pogodio Haiti, vlada te karipske države zaustavila je više vrsta usvajanja, strahujući da bi legitimne humanitarne grupe mogle da odvedu decu van zemlje na usvajanje pre nego što se iscrpe napori da se pronađu njihovi roditelji.

Vlasti su saopštile da Amerikanci nisu imali dokumenta koja dokazuju da usvajaju 33 dece uzrasta od dva meseca do 12 godina, kao ni papire da je reč o siročićima koji su u zemljotresu izgubili roditelje.

"Ovo je potpuno nezakonito. Nijedno dete ne može da napusti Haiti bez odgovarajuće dozvole i ovi ljudi nisu imali to odobrenje", izjavio je ministar za socijalna pitanja Iv Kristalen.

Uhapšeni, članovi baptističke crkve iz Ajdahoa, tvrde da nisu imali nameru da prodaju decu i da im je vlada Dominikanske republike dala dozvolu da mališane dovedu u jedno sirotište u toj zemlji.

"Na osnovu onoga što su nam rekli mnogi ljudi, uključujući i vlasti Dominikanske republike, mislili smo da imamo dozvolu da odvedemo decu. Greška je samo što nismo razumeli da su nam potrebni papiri", navela je uhapšena Lora Solzbi.

Još nije utvrđen tačan broj izgubljene dece, ni dece koja su ostala bez roditelja posle katastrofalnog zemljotresa. Pre zemljotresa, u sirotištima ili hraniteljskim porodicama živelo je oko 380.000 siročića. Njihov broj posle katastrofe, još nije utvrđen.

Bez evakuacije povređeni bi mogli umreti

Američki lekar Bart Grin upozorio je da bi desetine Haićana povređenih u zemljotresu mogle umreti, ako Vašington ubrzo ne obnovi njihovu evakuaciju u SAD.

"Ukoliko se ponovo ne pokrene evakuacija povređenih u SAD, deca sa smrskanim grudnim košem i ona koja se nalaze na respiratorima, a i odrasle osobe, mogli bi umreti", izjavio je za Bi-Bi-Si Grin, koji se nalazi u improvizovanoj bolnici na aerodromu u Port-o-Prensu.

Američka vojska objavila je da je prekinula da prebacuje povređene u zemljotresu na Haitiju u SAD radi lekarske pomoći, zbog strahovanja Amerike o tome ko će platiti njihovo lečenje.

"U ovom trenutku smo prekinuli letove", potvrdio je Kevin Andal, predstavnik armije SAD, koja rukovodi humanitarnim operacijama na Haitiju, dodajući da su letovi obustavljeni u sredu.

Neimenovani portparol Bele kuće je, međutim, rekao Bi-Bi-Siju da je to učinjeno iz "logističkih razloga", a ne zbog sporova oko troškova lečenja.

Haićani koji su preživeli razoran zemljotres 12. januara suočavaju se i sa novim opasnostima, pošto su Ujedinjene nacije objavile da je zabeležen povećan broj slučajeva dijareje, boginja i tetanusa u improvizovanim logorima.

Više stotina povređenih prebačeno je, od 12. januara, sa Haitija u SAD.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haiti: Uhapšeni Amerikanci odvodili decu

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2010

Policija Haitija je uhapsila 10 američkih državljanja dok su pokušavali da iz zemlje razorene zemljotresom izvedu 33 dece bez odgovarajućih dokumenata za usvajanje, saopštile su danas vlasti. U glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu u pritvoru se nalaze pet muškaraca i pet žena uhapšenih u petak...

Nastavak na Vesti-online.com...

Baptisti kradu decu na Haitiju (VIDEO)

Izvor: Mondo, 31.Jan.2010

Policija na Haitiju uhapsila je deset Amerikanaca baptista osumnjičenih da su pokušali da iz zemlje izvedu 33 dece. SAD prekinule evakuaciju u američke bolnice, a lekari upozoravaju da će zato mnogi umreti.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.