Špansko selo koje u nazivu sadrži ubiti Jevreje menja ime

Izvor: Blic, 13.Apr.2014, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špansko selo koje u nazivu sadrži "ubiti Jevreje" menja ime

Špansko selo Kastriljo Matahudios, koje u nazivu sadrži sintagmu "ubiti Jevreje" moglo bi ponovo postati Jevrejsko brdo.

Regionalni dnevnik "Dijario de Burgos" piše da će u Kastrilju Matahudiosu (Mata Judios), mestašcu na severu Španije 19. aprila biti održan referendum na kojem će se meštani, kojim ima tek šezdesetak - izjasniti o vraćanju naziva promenjenog u vreme španske inkvizicije.

Ukoliko većina bude glasala za predlog lokalnog zvaničnika Lorenca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rodrigesa, selo će vratiti prvobitni naziv Jevrejsko Brdo.

"Odluka većine biće poštovana, pa čak iako jedan glas bude presudan", rekao je Rodrigez.

Prema Rodrigesovim rečima, 1035. godine izvršen je masakr nad Jevrejima u obližnjem Kastroherizu jednoj od najstarijih jevrejskih zajednica u Španiji.

Brojni Jevreji pobegli su u obližnji Kastriljo, gdje su imali jednaka prava sa hrišćanima.

Međutim, u Kastrilju je izvršen masakr 1109. godine. Ime Matahudios pominje se i u Srednjem veku, kada su oko Uskrsa vršena javna pogubljenja Jevreja.

U pojedinim delovima Španije, posebno na severu, termin "ubijati Jevreje" (matar hudios) koristi se i za opis tradicionalnog ispijanja limunade pomešane sa alkoholom na festivalima na gradskim trgovima u vreme proslave Uskrsa.

"Nažalost, ovi termini postoje u Španiji, ali ljudi koji ih koriste ne znaju njihovo pravo značenje. To je komplikovano pitanje, koje je ukorenjeno u društvu", rekao je portparol Federacije jevrejskih zajednica u Španiji Marija Rojo.

U gradiću Leonu biće održana fijesta "Matar Hudios" na Veliki petak 18. aprila i organizatori očekuju da će biti prodato 40.000 galona "začinjene" limunade.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.