Skupština o obavezama prema MMF-u

Izvor: RTS, 13.Okt.2009, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o obavezama prema MMF-u

Poslanici Skupštine Srbije završili načelno razmatranje seta od šest odluka o kadrovskim rešenjima i Predloga zakona o regulisanju obaveza Srbije prema MMF-u. U skupštinsku proceduru stigao Predloga zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji.

U skupštinsku proceduru stigao je Predloga zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, a koji predviđa da ukupan maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u republičkoj administraciji ne može biti veći od 28.400.

Taj zakonski predlog Vlada Srbije usvojila je na prethodnoj sednici, a parlamentu je predložila da ga donese po hitnom postupku.

Kao razlog za usvajanje tog zakona, predlagač je naveo smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme, zaposlenih na određeno vreme, lica angažovanih po ugovorima i po svim drugim osnovama u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje.

Odbor za finansije Skupštine Srbije usvojio je predlog novog Zakona o obavezama Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu korišćenja sredstava alokacije specijalnih prava vučenja, u iznosu od 420 miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković precizirao je na sednici Odbora da je MMF odobrio Srbiji 420 miliona evra, koji se mogu koristiti za budžetske potrebe pod, kako je rekao, izuzetno povoljnim uslovima.

"Godišnja kamata iznosi 0,26 odsto, nije potreban nikakav dodatni sporazum sa MMF a ovaj novac nam je dodeljen da u Srbiji ne bi došlo do platno-bilansne krize", objasnio je Đoković.

Prema njegovim rečima, za ovaj kredit MMF nije predviđen rok otplate već će država Srbija, kaže Đoković, sama odrediti kada će ga vratiti.

Skupština Srbije završila je rad, a sednicu će nastaviti sutra razmatranjem amandmana na Predlog odluke o usvajanju Strategije nacionalne bezbednosti Srbije.

Poslanici završili su načelno razmatranje seta od šest odluka o kadrovskim rešenjima i Predloga zakona o regulisanju obaveza Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu, po osnovu korišćenja sredstava alokacije specijalnih prava vučenja odobrenih rezolucijama Odbora guvernera.

U raspravi o predlogu zakona, opozicija je navela da ta sredstva predstavljaju novo zaduživanje države i kritikovali vlast što poseže za dodatnim, prekomernim zaduživanjem kako bi rešila nagomilane finansijske probleme u Srbiji.

Ministarka finansija Diana Dragutinović, izjavila je da je Srbiji u ovom trenutku na osnovu povećanja kvote u Međunarodnom monetarnom fondu na raspolaganju oko 620 miliona dolara, što će biti iskorišćeno za otplatu dugova.

Obrazlažući Predlog zakona o regulisanju obaveza prema MMF-u po osnovu povećane kvote, Dragutinović je ukazala da će Srbija koristiti dodatna sredstva te međunarodne finansijske institucije jer je to, kako je navela najjeftinija pozajmica.

Ministarka finansija je obrazložila, da se ta pozajmica neće iskoristi za pokrivanje budžetskog deficita, nego za otplatu dugova, odnosno refinansiranje ranijih zajmova.

"Ovo je potencijalni novac koji se može i ne mora koristiti, bez uslovljavanja. Ukoliko se ne koristi, država nema nikakav trošak, a ako se koristi jedini trošak je kamate koja iznosi 0,26 odsto godišnje", rekla je Dragutinović.

Kadrovska rešenja

Prethodno, Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o izboru članova saveta dve agencije, prestanku sudijske funkcije, izboru po jednog člana prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca iz reda advokata, kao i o dopuni odluke o izboru članova skupštinskih odbora, koji je podnela poslanička grupa radikala.

Poslanici pojedinih opozicionih stranaka  su, tokom objedinjene rasprave o šest predloga odluka koje se odnose na kadrovska rešenja, negodovali zbog spajanja ovih tačaka, jer nisu suštinski povezane.

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić rekla je, obrazlažući Predlog odluke o izboru Saveta Republičke agencije za poštanske usluge, da predloženih pet članova imaju veliko iskustvo i da će doprineti da to telo na valjan način obavlja funkciju regulatora tržišta koji poslednjih godina doživljava veliki razvoj u svetu i kod nas.

Matićeva je podsetila je da je to nezavisno regulatorno telo koje izdaje licence i vrši kontrolu i nadzor nad tržištem poštanskih usluga.

Negodovanje opozicije zbog objedinjene rasprave

Poslanici Nove Srbije osvrnuli su se na predloge za izbor izbornog člana prvog sastava Visokog saveta sudstva i prvog sastava Državnog veća tužilaca iz redova advokata, navodeći da je trenutak njihovog izbora zakasneo, s obzirom na to da je u julu završena kandidatura za nosioce tih funkcija.

Kritikovali su predlog da se za izbornog člana prvog sastava Visokog saveta sudstva iz reda advokata izabere advokat iz Niša Dejan Ćirić, podsećajući da je u tom savetu već jedan član iz tog grada.

Radikali su protestovali zbog toga što je rasprava o šest kadrovskih rešenja objedinjena, navodeći da "vladajuća koalicija po običaju u raspravu spaja babe i žabe" i naveli da ne može biti govora o nezavisnom sudstvu kada sva nameštenja određuju političke partije na vlasti.

Socijalisti su ukazali na značaj prihvatanja svih odluka o kadrovskim rešenjima, posebno onih koja se odnose na imenovanja u organima iz oblasti pravosuđa, navodeći da su to proceduralna pitanja i da te organe valja upotpuniti, jer je pred njima značajan zadatak u okviru reforme pravosuđa.

Poslanici Liberalno demokratske partije negodovali su, takođe zbog spajanja tačaka dnevnog reda, čime se, kako su ocenili, potpuno ruši ugled institucija u kojima se vrše kadrovska imenovanja, ali i zbog toga što sednici ne prisustvuju resorni ministri.

Poslanici DSS su rekli da ih predlog o kadrovskim rešenjima u pravosuđu podseća na "lustraciju" i smatraju da nećemo imati efikasnije pravosuđe, već manji broj sudija, a da će broj predmeta ostati isti.

Polemika između predsednice Skupštine i naprednjaka

Početak sednice obeležila je polemika između predsednice parlamenta i naprednjaka o tretmanu vladinih i poslaničkih predloga.

Demokratska stranka Srbije tražila je od predsednice Slavice Đukić-Dejanović da u skladu sa zaključcima Odbora za ustavna pitanja, održanim 29. septembra, zakaže sastanak šefova poslaničkih grupa, na kome bi se odredili prioritetni zakoni koji moraju biti usklađeni sa najvišim pravnim aktom.

Đukić-Dejanović je objasnila da vlada intezivno radi na zakonu o prenosu nadležnosti Vojvodini i da bi stavljanje na red predloga tog zakona koji je podnela DSS u ovom trenutku bilo necelishodno, jer će poslanici na sveobuhvatniji način raspravljati o vladinom predlogu.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić istakao je da svi zakonski predlozi, nevezano od toga da li ih je predložila vlada ili poslanička grupa, treba da imaju jednak tretman i da su za poslanike ponižavajući navodi da će na dnevnom redu biti samo vladini predlozi o kojima će se suštinski raspravljati.

Ocenjujući da svi predlozi imaju težinu, Đukić-Dejanović je ukazala da razume Nikolićevu tendenciju da "kao bivši radikal bude njen savetnik," navodeći da je to u skladu sa njegovim ambicijama, ali je kontinuiranu potrebu da omalovažava njen rad pripisala "dubljim razlozima".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen predlog novog Zakona o obavezama Srbije prema MMF

Izvor: Večernje novosti, 13.Okt.2009

Odbor za finansije Skupštine Srbije usvojio je danas predlog novog Zakona o obavezama Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu korišćenja sredstava alokacije specijalnih prava vučenja, u iznosu od 420 miliona evra.

Nastavak na Večernje novosti...

Novac od MMF-a za otplatu dugova

Izvor: B92, 13.Okt.2009

Beograd -- Srbiji je u ovom trenutku na osnovu povećanja kvote u MMF-u na raspolaganju oko 620 miliona dolara, što će biti iskorišćeno za otplatu dugova...Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da će Srbija koristiti dodatna sredstva te međunarodne finansijske institucije jer je...

Nastavak na B92...

O administraciji na sledećoj sednici

Izvor: S media, 13.Okt.2009

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila da će predložiti da se na dnevni red naredne sednice uvrsti Predlog zakona o odredjivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji. ..Taj zakon stigao je danas u republički parlament, a Vlada Srbije ga je uputila...

Nastavak na S media...

O administraciji na sledećoj sednici

Izvor: NaDlanu.com, 13.Okt.2009

BEOGRAD, 13. oktobra 2009. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je u utorak da će predložiti da se na dnevni red naredne sednice uvrsti Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji. Taj zakon stigao je danas u republički...

Nastavak na NaDlanu.com...

Kolika je ušteda?

Izvor: TV Avala, 13.Okt.2009

Poslanici opozicije danas su kritikovali Vladin predlog Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u republičkoj administraciji, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru i naglasaili da se ne zna koliku će uštedu doneti smanjenje broja državnih službenika.

Nastavak na TV Avala...

Dodatna sredstva od MMF-a za otplatu dugova

Izvor: NaDlanu.com, 14.Okt.2009, 11:30

BEOGRAD, 13. oktobra 2009. (Beta) - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je u utorak da je Srbiji u ovom trenutku na osnovu povećanja kvote u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na raspolaganju oko 620 miliona dolara, što će biti iskorišćeno za otplatu dugova. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.